завжди свіжі новини

Всі новини

Монумент Незалежності, який розташований в центрі Києві, знаходиться в критичному стані

Стела на Майдані

Монумент Незалежності, який розташований в центрі Києві, знаходиться в критичному стані.

У фасаді пам’ятника утворилися величезні діри, крізь які видно внутрішні комунікації та іржаві елементи інженерних конструкцій. Місцями обвалилися метрові шматки мармурового облицювання. Ті плити, що вціліли, ризикують впасти в будь-який момент.

Гідроізоляційні шви рассохлись і розпадаються від найменшого дотику. Всередину стели затікає вода.

Експерти стверджують: якщо терміново не вжити заходів – пам’ятник зруйнується остаточно. “Щоб дати точну оцінку стану монумента, потрібно спершу провести ретельне обстеження об’єкта. Але вже зараз очевидно, що в останні два роки за ним ніхто не доглядав. А без належного догляду такі споруди дуже швидко руйнуються і приходять в непридатність”, – говорить Сергій Бабушкін , колишній головний архітектор Києва, під безпосереднім контролем якого зводилася стела в 2001 році.

У свою чергу автор монумента Незалежності Анатолій Кущ впевнений, що нинішня міська влада навмисно доводить пам’ятник до руйнування. “Я кожен день буваю на Майдані і бачу, як монумент повільно, але незворотньо приходить в непридатність. Мабуть влади поставили перед собою завдання – стерти пам’ять про героїчне минуле країни і під виглядом меморіалізації створити там щось незрозуміле”, – обурюється скульптор.

Біля монумента, як і по всій площі, у багатьох місцях все ще відсутня бруківка, не проведені роботи з гідроізоляції. Через це, за словами Куща, в недалекому майбутньому може затопити ТЦ “Глобус”, який знаходиться під землею.

Але найбільше скульптора турбує, що стелу можуть і зовсім прибрати. “Київська влада проводить конкурс серед архітекторів на кращий проект реконструкції центру Києва під назвою “Територія гідності”. Вже прозвучали пропозиції, щоб прибрати стелу, як символ тоталітарності”, – повідомив Кущ.

Монумент Незалежності знаходиться на балансі управління охорони культурної спадщини. Ще п’ять років тому там визнали проблему – незважаючи на те, що пам’ятник зроблений з хорошого металу і має достатній запас міцності, навіть він старіє, і в ньому відбувається деструкція і корозія конструкцій.

За словами експертів, з моменту зведення в 2001 році його жодного разу капітально не ремонтували. При цьому, за словами архітекторів, пам’ятником потрібно регулярно і серйозно займатися: чистити іржу, після кожної зими проводити антикорозійну обробку, вчасно міняти гідроізоляцію – з часом силіконові прокладки між каменями втрачають свої властивості.

Для нинішнього керівництва управління інформація про аварійний стан монумента Незалежності стала несподіванкою.

“Звернення з цього приводу до нас не надходили. Пам’ятник дійсно знаходиться на нашому балансі. Ми найближчим часом виїдемо на місце, зафіксуємо його стан і приймемо необхідні заходи”, – повідомив Андрій Печонкін, заступник начальника відділу інспекції держконтролю об’єктів культурної та архітектурної спадщини КМДА.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

             

залишити коментар: