завжди свіжі новини

Всі новини

Правила життя після тридцяти і найбільш типові помилки тридцятилітніх

Тридцятилітні

Мені трохи за тридцять, і, здається, я нарешті починаю розуміти, як правильно поводитися з особистими фінансами. Я точно знаю, як не повторювати своїх минулих фінансових помилок на кшталт непотрібних дорогих покупок або непотрібної економії на самому собі. Але я продовжую робити нові.

До 30 років багато з нас мають стабільну кар’єру. Більшість перебуває у шлюбі або планує в нього вступити найближчим часом. Дехто починає більше подорожувати, купують квартири та автомобілі. Заводять дитину або навіть двох. Але все це не дає приводу бути задоволеними нашим ставленням до грошей.

Думаю, це правило працює протягом всього нашого життя: ми продовжуємо робити помилки, але ми також продовжуємо вчитися на кожній з них і намагаємося уникнути нових. Ось вам мій список потенційних грошових помилок для всіх, кому за тридцять. І мені зовсім не хочеться на порозі свого сорокаріччя терзати себе думкою: «Ах, якби мені сказали про це 10 років тому!»

1. Купуємо занадто багато одягу для дитини
Напевно, цю помилку роблять всі батьки. Ви купуєте одяг дітям не тому, що вони хочуть добре виглядати, а тому, що ВИ хочете, щоб вони так виглядали. Важко уявити, скільки грошей витрачається на ці миленькі сукні, черевички, машинки, що моментально ламаються, «розвиваючі» мобільні додатки. Краще відкладіть ці гроші на його майбутню освіту.

2. Вступаємо в шлюб, не обговоривши фінанси
Звичайно, гроші – це зовсім неромантична тема, але до 30 років пора навчитися обговорювати складні питання. Дуже важливо мати повне взаєморозуміння з вашою другою половинкою, коли справа стосується грошей. Інакше гроші стануть основним джерелом конфліктів у вашому шлюбі і потенційною причиною розлучення. Тож поговоріть про гроші з людиною, з якою ви плануєте вибудовувати майбутнє, і разом розробіть ваші фінансові цілі.

3. На нас висять борги і кредити
Окей, не беремо до уваги іпотеку. Але такі виправдання доводиться чути часто: “Якби я жив один, я б давно закрив цей кредит. Я б розрахувався з усіма боргами, але у нас дитина”.

У житті завжди щось буде відбуватися, як хороше, так і погане. Але якщо через це ми станемо ігнорувати наші борги, то вони стануть бар’єром для можливостей, які можуть зробити наше життя значно кращим. Позбавтеся кредитів! Дотримуйтеся жорсткого бюджету, заробляйте якомога більше і розплатіться. До речі, життя холостої людини в 20, 30 і 40 років дуже різниться.

4. Намагаємося жити «не гірше від інших»
Телевізор якомога більший, машина з найпотужніших, телефон з найдорожчих. В принципі, люди у будь-якому віці бажають мати речі «як у людей», і тридцятирічні – нітрохи не менше. Ймовірно, річ у тім, що соціум особливо сильно починає вимагати від нас підтвердження статусу «людини, яка склалася». У будь-якому випадку не забувайте порівнювати власні витрати з доходами, не піддавайтеся хибним спокусам дорогого способу життя та дотримуйтеся вашого фінансового курсу.

5. Ігноруємо заповіт
Якщо ви перебуваєте в неоформлених відносинах, у вас є дитина, то подбайте про юридичний бік питання. Неприємно думати про смерть, коли тобі всього 30 років, але ви точно не хочете, щоб ваші близькі відстоювали свої права в суді, коли вас вже не буде поруч.

Якщо зовсім коротко, є три типи подій, які повинні ініціювати аудит ваших фінансів: шлюб, народження і смерть.

6. Не страхуємо своє життя
Повторю, ніхто не любить думати про смерть, але якщо у вашому житті є хтось, хто матеріально повністю залежить від вас, то вам варто застрахувати своє життя. Не завадить подумати і про медичну страховку, яка покриватиме більше, ніж поліс ОМС.

7. Не думаємо про пенсії
До пенсії ще довго, років тридцять, та й ситуація в країні, здається, не дозволяє будувати довгострокових планів. Звичайно, пенсійні накопичення поки рано ставити в основу, але вже пора сісти і порахувати, скільки грошей вам знадобиться, коли ви перестанете працювати, щоб зберегти ваш поточний рівень життя.

8. Не розділяємо джерела доходу
Багато хто з нас – лояльні наймані працівники, роботодавець цінує і піклується про нас. Наші батьки все життя працювали на одній роботі, тепер отримують пенсію, але такий варіант для нашого покоління недоступний. Необхідно шукати шляхи для максимальної диверсифікації наших доходів. Спробуйте заробляти на чомусь, окрім роботи: є хобі, яке може приносити гроші – нехай приносить. Зрештою, втрата роботи зараз не таке вже рідкісне явище, а крім вас про ваше майбутнє ніхто не подбає.

9. Не інвестуємо в своє здоров’я
Ваш організм не стає краще з роками, і чим далі, тим менше слабкостей він буде вам прощати. Регулярні заняття спортом, хороша фізична форма, правильне харчування – все це в кінцевому підсумку обійдеться вам дешевше, ніж ліки та лікування, які знадобляться вам вже після сорока.

Щось з цього я бачу в своєму власному житті, щось спостерігаю в житті друзів.

Хороша новина полягає в тому, що ми вже не ті наївні діти, якими були в двадцять, і в наших силах прокинутися, взяти ситуацію під контроль і почати управляти фінансами дійсно правильно.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ads here!

залишити коментар: