завжди свіжі новини

Всі новини

Українська гривня встигла стати найбільш слабкою валютою у світі

Гривня

Ситуація на валютному ринку України для гривні виглядає досить сприятливо. Поява на міжбанку продавців дозволяє курсу зміцнюватися, підтягуючи за собою готівковий ринок. Проте, говорити про тривалість такої динаміки поки передчасно. Таку думку висловив провідний експерт інформаційно-аналітичного центру Андрій Шевчишин.

“По-перше, низькі торговельні обсяги свідчать про слабку залученість учасників ринку. Відповідно, зміна розкладу сил може легко змінити напрямок тенденції. По-друге, можна припустити, що продавці поки діють ситуативно. Тобто – при необхідності поповнення гривневої ліквідності виходять з продажем валюти, в той час як обсяг продажів валютної експортної виручки не значний в умовах економічного спаду. Таким чином, поповнивши гривневий запас, продавці зроблять паузу, що поверне курс. А НБУ буде зберігати адміністративне регулювання, чим буде стримувати попит”, – міркує експерт.

На його думку, важливими для валютного ринку на поточному тижні будуть новини щодо реструктуризації зобов’язань і, зокрема, за домовленостями щодо єврооблігацій Укрексімбанку на суму $750 млн з датою погашення 27 квітня.

“Негативні новини будуть підігрівати попит на валюту. У разі погіршення ситуації в Донбасі і переходу до активних бойових дій, також можливе чекати ослаблення гривні. За оцінками аналітиків, курс безготівкового долара на поточному тижні може коливатися на позначках 20,8 – 23,6 грн., готівкового – на 22,5 – 25,5 грн. Діючі тенденції поки дають можливість орієнтуватися на нижню межу діапазону, при цьому широкий спред між ціною продажу і покупки, ймовірно, буде утримуватися”, – говорить Шевчишин.

Нагадаємо, за минулий тиждень курс долара знизився майже на 2 грн. Глава НБУ Валерія Гонтарєва заявила, що курсовий коридор залишається колишнім – 20-22 грн/дол.

“Коридор посутньо не змінився – 20-22 гривні. На цьому рівні купівельна спроможність імпортної продукції істотно знижена. Зараз саме час починати імпортозаміщення. На жаль, банкіри поки не бачать попиту на кредити для розвитку бізнесу з імпортозаміщення”, – сказала Гонтарєва.

Проте ж, за словами експертів, гривня встигла стати найбільш слабкою валютою у світі. З січня по березень 2015-го національна валюта знецінилася відносно долару США на 48,7%

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

             

залишити коментар: