завжди свіжі новини

Всі новини

У 2014 році через різке падіння обсягів ВВП більш ніж на 28,1% різко скоротився і обсяг експорту

Український експорт

У 2014 році через різке падіння обсягів ВВП більш ніж на 28,1% (з 182 мільярдів доларів до 131мілліарда доларів) різко скоротився і обсяг експорту – на 15% товарів і на 25% – послуг. Це означає, що в минулому році країна недоотримала принаймні 12,5 мільярдів доларів. Про це свідчать результати моніторингу зовнішньоекономічної діяльності України, який провів інститут стратегій глобального розвитку та адаптації.

Український експорт

Експерт Інституту Ігор Грозний зазначає, що однією з причин такого обвалу є війна на Донбасі. Однак основною причиною падіння експорту, на думку експерта, стала заборона на торгівлю з Російською Федерацією, а також відмова від співпраці з низкою російських підприємств.

“Тільки в 2014 році у порівнянні з 2013 роком обсяг українського експорту до Росії скоротився більш ніж на 5 мільярдів доларів – з 15 до 9,8 мільярдів”, – розповів Грозний.

Він додав, що Україна спробувала компенсувати втрати від зниження експорту в Росію нарощуванням експорту в ЄС та інші країни, але на тлі загальних кризових явищ у світовій економіці це не принесло очікуваних результатів.

“Якщо аналізувати обсяги українського експорту в січні-лютому 2015 року, то в країни ЄС було відвантажено продукції на суму близько 2,1 мільярдів доларів. За цей же період тільки в Росію Україна експортувала товарів на 0,6 мільярдів доларів”, – зазначив експерт.

Згідно з даними моніторингу, традиційно основними споживачами української продукції після Росії залишаються Китай, Туреччина, Єгипет і Польща. З падінням експортних обсягів до Росії вони дещо збільшили імпорт українських товарів, але в цілому обсяги залишилися без значущих змін.

Україна-росія

“Поки альтернативи стратегічному партнерству з Росією в України немає. І якщо Україна налаштована переорієнтувати експортні потоки, то починати необхідно зі структурної перебудови промисловості та економіки”, – резюмував Грозний.

Як повідомлялося, в січні-лютому 2015 року в Україні експорт перевищив імпорт. Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі товарами склало 106,7 мільйонів доларів.

Крім того, станом на 23 квітня 2015 року країна експортувала понад 28 мільйонів тонн зерна, а також, за інформацією міністра аграрної політики і продовольства України Олексія Павленка, вийшла на перше в світі з експорту насіння та олії соняшнику, третє – за експортом фруктів і сьоме – з експорту курячого м’яса.

Водночас Україна вичерпала три річних квоти на поставку агропродукції в ЄС.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ads here!

залишити коментар: