завжди свіжі новини

Всі новини

Швейцарія першою розмістила 10-річні держоблігації з від’ємною прибутковістю

Швейцарія

Швейцарія стала першою країною в історії, що розмістила 10-річні держоблігації з від’ємною прибутковістю.

Декілька європейських країн вже продали держбонди під прибутковість нижче нуля, однак вони мали терміни обігу не більше 5 років.

Швейцарія розмістила держпапери з погашенням в 2025 році і 2049 р. на загальну суму 377,9 млн франків (близько $391 млн). Прибутковість десятирічних бондів за підсумками аукціону склала мінус 0,055%, в той час як два місяці тому аналогічні облігації були продані за ставкою 0,011% річних.

На вторинному ринку з прибутковістю нижче нуля зараз торгуються швейцарські держпапери з термінами обігу до 11 років.

У січні цього року Швейцарський національний банк (ШНБ) відмовився від введеної в 2011 році “стелі” курсу нацвалюти до євро, що становила 1,2 швейцарського франка за євро, а також знизив процентну ставку за безстроковими депозитами до мінус 0,75% з мінус 0,25% річних.

Аналітики вважають, що держоблігації країни користуватимуться попитом у інвесторів, поки їх прибутковість перевищує цей показник.

За даними Bank of America Merrill Lynch, від’ємну прибутковість мають близько 25% загального обсягу суверенних бондів Європи. Однак це переважно короткострокові папери, з терміном погашення до двох років. У лютому перші облігації з терміном обігу п’ять років і з від’ємною прибутковістю розмістила Фінляндія.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ads here!

залишити коментар: