завжди свіжі новини

Всі новини

Відтепер водії зможуть оскаржити рішення судів першої інстанції в апеляційному порядку

даі

Відтепер водії зможуть оскаржити рішення судів першої інстанції в апеляційному порядку. Конституційний суд визнав незаконним норму, яка забороняла нам це робити.

Стаття 171-2 Кодексу адміністративного судочинства, яка забороняла автомобілістам оскаржити в апеляційних судах рішення районних судів у справах про накладення штрафів за порушення ПДР, визнана Конституційним судом України незаконною. Також, заборонялося подавати скарги на всі рішення райсудів у справах про притягнення до адміністративної відповідальності.

Ст.171-2 КАСУ була прийнята в 2010 році і всі ці роки істотно ускладнювала життя водіям. На практиці це було так: працівник ДАІ виносить постанову про штраф, водій подає позов до суду, а районний суд, знаючи, що його рішення оскаржити в апеляції не можна, стає на бік ДАІшника і відмовляє у позові. Навіть якщо водій наводив докази своєї невинності. Про це свідчать неодноразові звернення читачів в нашу редакцію.

Своїм рішенням № 3-рп / 2015 від 8.04.15 Конституційний суд визнав, що таке обмеження є неконституційним і знову дозволив громадянам подавати апеляційні та касаційні скарги. Тепер, водії знову можуть йти аж до Вищого адміністративного суду, якщо вважають, що їх оштрафували незаконно. Це буде хорошим стримуючим фактором для районних суддів виносити неправомірні рішення.

Також, КСУ зазначив, що санкції за адмінпорушення часто перевершують санкції за кримінальні злочини, тому, це не справедливо, що за КПК є процес апеляції, а по «адмінки» – ні. «Європейський суд з прав людини у своих рішеннях вказано, что Термін” кримінальне правопорушення “має автономне значення І охоплює суворі за своими наслідкамі види адміністратівніх стягнених, до якіх належати адміністративний арешт та значні Адміністративні штрафи», – пише КСУ.

«Положення части Другої статті 171-2 Кодексу адміністративного судочинства України, візнані неконстітуційнімі, втрачають Чинність з дня Ухвалення Констітуційнім Судом України цього Рішення. Рішення Конституційного Суду України є обов’язковим до виконан на территории України, залишкова и не может буті оскарження», – зазначено в рішенні.

За словами відомого правозахисника Вадима Володарського, дане рішення виходить далеко за межі оскарження постанов по «адмінки». Хоча це саме по собі дуже корисно! Тут набагато цікавіше інше: таке розширене тлумачення «кримінального правопорушення» фактично ставить хрест на спробах скасування презумпції невинності. Навіть якщо закон, який скасовує презумпцію невинності приймуть, то при оскарженні можна буде посилатися, в тому числі і на це рішення КС, саме на мотивувальну частину.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ads here!

залишити коментар: