завжди свіжі новини

Всі новини

В Україні за останній час дуже почастішали випадки шахрайства

шахраї

В Україні за останній час дуже почастішали випадки шахрайства. За даними МВС, зараз розслідується 32,4 тис. кримінальних проваджень за фактом шахрайства (8,7 тис. осіб, що проходять по них, вже встановлені, а інших поки шукають).

Торік за січень-березень зафіксували лише 12,4 тис. випадків. “Дурять злочинці так, як у кого вистачить фантазії. До того ж, вони хороші психологи. Причиною того, що випадки почастішали, можна назвати і кризу, і безробіття”, – пояснюють у прес-службі МВС.

Нагадаємо, що шахрайство, згідно КК, карається трьома роками в’язниці.

Багато аферисти намагаються заробити на війні. “Є сайти, де родичі розміщують інформацію про безвісти зниклих. Шахраї дзвонять людям, кажуть, що знають, де їх син або дочка. Родичі, не розбираючись кому, готові віддати останні гроші, якщо це допоможе витягнути полоненого”, – заявив старший оперуповноважений з особливо важливих справ Департаменту карного розшуку МВС Іван Максимчук. Допоможуть “відкупитися” аферисти і від мобілізації.

У Харкові на цьому тижні затримали молодика, який обіцяв допомогти чоловікові уникнути мобілізації через своїх знайомих у військкоматі за 10 тис. грн. Але прудкого ділка затримали, коли він отримував “подяку”. “Слідчі з’ясовують, чи мав він якісь підстави обіцяти таку “допомогу” або ж він просто брехав”, – повідомив прес-секретар прокурора області Віта Дубовик. Підозрюваному загрожує 5 років в’язниці.

Однією з найпоширеніших схем вимагання грошей в кризу залишається і дзвінок з “міліції”: невідомі повідомляють, що рідні жертви шахрайства потрапили до міліції, а для відкупу необхідна кругленька сума. Тільки за останні кілька днів у Запорізькій області на такий гачок попалися два пенсіонери віддавши шахраям майже 40 тис. грн.

Є й більш хитрі способи, наприклад, у Миколаєві 52-річному чоловікові запропонували “встановити захист” на його банківську картку. “На мобільний потерпілого зателефонував невідомий. Представившись співробітником банку, він запропонував йому “нову послугу”: встановити захист на свою кредитну карту. Погодившись, чоловік повідомив зловмисникові дані картки для проведення операції. А коли пізніше перевірив свій рахунок, то виявив, що з нього зняли 19,5 тис. грн “, – розповіли в міліції міста.

Поширюється і шахрайство в інтернеті. На минулому ж тижні в Мелітополі 64-річний місцевий житель, намагаючись продати в інтернеті підсилювач для гітари, видав “покупцеві” свої банківські реквізити, виявивши згодом, що всі його гроші – 2360 грн – з рахунку зникли.

Через ситуацію багато українських банків почали розсилати клієнтам повідомлення з нагадуванням не розголошувати паролі та номери банківських карт. Радять українцям бути пильними і в міліції. “Вірять шахраям, як правило, літні люди. Нові схеми шахрайства відкриваються кожен день. Щоб не бути обдуреним необхідно перевіряти: якщо вас запевняють, що родич в міліції – зателефонуйте в міліцію і перевірте, якщо переконують щось купити, продати, дати банківські реквізити – задавайте уточнюючі питання, це збільшить шанси вивести шахрая на чисту воду “, – радять у міліції.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

             

залишити коментар: