завжди свіжі новини

Всі новини

Навколо законопроекту про облік мобільних телефонів розгорається гаряча галузева дискусія

Мобільний зв'язок

Навколо законопроекту про облік мобільних телефонів розгорається гаряча галузева дискусія. У відповідь на колективний лист мобільних операторів прем’єр-міністру Арсенію Яценюку з критикою законопроекту, його ініціатор Олександр Данченко публічно звинуватив операторів в «нечесній грі».

Глава парламентського комітету з питань інформатизації та зв’язку вважає, що за турботою про споживача оператори маскують свою боязнь аудиту використання радіочастот, який приведе до посилення конкуренції.

Нагадаємо, законопроект №1888 ініційований Данченко, який до обрання в парламент очолював компанію «Датагруп». Він пропонує повернути базу ідентифікаторів радіоелектронних пристроїв (причому під це визначення потрапляють будь-які пристрої з радіоелектронним модулем – смартфони, планшети і т.і.).

Голосування по законопроекту №1888 мало відбутися ще позаминулого тижня, однак депутати не встигли його розглянути.

Відзначимо, 30 квітня голови п’яти великих українських телеком-операторів звернулися з відкритим листом до прем’єр-міністра Арсенія Яценюка. Вони попросили не допустити прийняття законопроекту №1888, який пропонує повернути обов’язковий облік мобільних телефонів у країні і відключення «сірих» апаратів. Свої підписи під листом поставили генеральні директори компаній «Київстар», «МТС Україна», «Астеліт», «Укртелеком» і «Трімоб».

Оператори, навпаки, впевнені, що прийняття законопроекту ускладнить ведення бізнесу, призведе до порушення конституційних прав громадян, буде гальмувати впровадження нових технологій і суттєво погіршить інвестиційний клімат в Україні.

Данченко розкритикував листи операторів до Яценюка і Гройсмана з вимогою відкликати законопроект і вважає «гру операторів нечесною». На думку Данченка, скарги операторів необгрунтовані з трьох причин:

– Три мобільних оператори і «Укртелеком» не є рупором всього ринку ІКТ;
– Норма, яку вимагають скасувати оператори, їх зовсім не стосується. Реєстрація персональних мобільних пристроїв по ІМЕІ – зона відповідальності імпортерів;
– Оператори мобільного зв’язку не мають права без рішення суду відключити номер телефону, якщо сам телефон виявиться нелегальним.

За припущенням Данченка, оператори побоюються прийняття закону, оскільки в ньому є пункт про радіочастоти. «У проекті: якщо частота не використовується або використовується не за призначенням, то ліцензію анулюють. Наприклад, в одного з так званих «сплячих» операторів є ліцензія, яка дозволяє вже зараз починати розгортання мережі четвертого покоління. А тепер уявіть, що трапиться з бізнесом трьох операторів, якщо ця ліцензія «оживе» і який-небудь інвестор вкладе гроші в 4G? », – Написав він.

У соцмережі вибухнула дискусія з цього приводу. Гендиректор МТС Україна Іван Золочевський жартома припустив, що акаунт Данченко зламали, а глава Київстару Петро Чернишов написав, що готовий «до чаю, до кави, пива»

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

             

залишити коментар: