завжди свіжі новини

Всі новини

Яценюк вирішив перевершити януковича і стати академіком

Яценюк - проффесор

Наукове співтовариство пропонує створити Національну наукову раду, яка буде регулювати відносини між вченими і членами уряду. Очолити її пропонують Прем’єр-міністру Арсенію Яценюку. Про це заявив заступник міністра освіти і науки Максим Стріха.

“Створюється Національна наукова рада як місце, де зустрічаються вчені та урядовці. Проблема України була в тому, що фактично цілісної державної наукової політики у нас не було, тому що було міністерство, яке фактично займалося університетами, Національна академія наук, яка останнім часом, на жаль, у своїй величі якось зависла і не дуже добре контактувала з урядом. І зараз такий орган дуже важливий, тому що вчені і члени уряду мають регулярно слухати і чути одне одного”, – сказав Стріха.

За його словами, при цьому органі повинен діяти науковий комітет за участю науковців та урядовців, які представлятимуть відповідні відомства. “Планується, що його має очолити прем’єр-міністр України, щоб це мало статусність”, – зазначив заступник міністра.

Зокрема, Стріха розповів про новий проект Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність”, який на даний момент проходить обговорення і доповнення, а потім буде направлений на розгляд до Верховної Ради.

Закон передбачає створення Національного фонду досліджень, через який здійснюється грантове фінансування досліджень по всьому спектру для фундаментальних, прикладних досліджень, стажувань, популяризації науки і т.п. “Такий фонд у нас є зараз, він називається Державний фонд фундаментальних досліджень, але його бюджет 14 мільйонів гривень, тобто це дуже мало навіть на українські рамки. Планується, що це дійсно стане одним з ключових гравців на цьому полі”, – зазначив Стріха.

Крім цього, заступник міністра підкреслив, що в законі потрібно надати більше повноважень для вчених, що працюють в Національній академії наук.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ads here!

залишити коментар: