завжди свіжі новини

Всі новини

Чим суворішою стає путінська влада – тим жорсткішими виявляться ті сили, які з нею боряться

антипутінський кривавий бунт

У Росії люблять говорити про те, що в їхній країні Майдан неможливий. Я змушений з ними погодитися: дійсно, неможливий – в українському форматі. На превеликий жаль для Росії, пише Павло Казарін.

Я пам’ятаю, як один мій колега з Москви доводив, що будь-яка революція відбувається тільки лише через недогляд спецслужб. У цій формулі було стільки щирої віри в царя-батюшку, що я навіть не знайшовся, що відповісти. Невіра в людей вкупі з щирою вірою у владу – це той самий пекельний коктейль, з якого якраз і народжується будь-яка вулиця, що протистоїть кабінетам.

Тому що будь-яка революція народжується з переконаності, що революція неможлива. З віри в те, що влада непогрішима, протест – проплачений, а вектор руху – єдино можливий.

Будь-яке суспільство – це живий організм. Воно постійно змінюється – втомлюється від старих гасел, переймається новими, хоче дивного і не хоче колишнього. Це природно – бо люди дорослішають, старіють, народжується нове покоління, для якого прапори батьків – зовсім не привід не мати свої власні.

І єдине, що захищає країну, – це оновлення влади. Тому що будь-яка людина егоцентрична – вона звикає міряти реальність по самому собі. Простий приклад: ніхто з нас не вважає себе молодим або старим: кожна людина все своє життя вважає себе нормальним, навколо якого ходять молоді або старі. Якщо чиновнику в кабінеті не доводиться міняти президентський портрет на стіні, то це означає лише те, що влада перестає розуміти країну.

І саме тому слабка опозиція – це теж історія про революцію. Тому що будь-який наглухо закритий котел приречений вибухнути. Опозиція – це переклад невдоволення в політичну площину. Сила держави – в його здатності жити в умовах перманентної політичної кризи. Дострокові вибори, мітинги, пікети, відставки, наметові містечка – це нормальна історія політичного життя. Фортеця державного організму вимірюється їх наявністю, а не його відсутністю.

Якщо в країні немає опозиції або якщо вона ручна і несуб’єктна, то значить “щось пішло не так”. Тому що будь-яка – навіть сама мононаціональна країна – не може бути єдиною. Крім етнічного чинника є величезна кількість інших роздільників. Бюджетники і середній клас, державники і ліберали, “праві” і “ліві” – в будь-якому суспільстві знайдеться не один десяток внутрішніх окопів, за якими це саме суспільство буде дробитися. У кожної групи є своя повістка, свої погляди на розвиток країни, свої інтереси і прагнення їх захищати.

Власне, парламент потрібен лише для того, щоб усі ці інтереси балансувати і знаходити компроміси. Щоб при прийнятті будь-якого закону враховувати інтереси максимальної кількості груп. Якщо парламент перестає бути “місцем для дискусій”, якщо 450 чоловік голосують в єдиному пориві, то це не означає, що суспільство єдино. Це означає, що інтереси суспільства в парламенті не представлені.

І добре, якщо мова йде про яке-небудь нафтове королівство, природні ресурси якого дозволяють владі використовувати природну ренту як соціальне знеболююче. Так, схема “достаток в обмін на політичні свободи” в деяких випадках працює. Але і ця система нежиттєздатна. Тому що будь-яке падіння цін на головний експортний продукт країни народжує кризу. Криза народжує невдоволення. Невдоволення народжує політичний запит. І тут у держави є два варіанти реакції.

Перший – це відкручувати кран з політичними свободами. Спрощувати реєстрацію партій, знижувати прохідні бар’єри, розморожувати систему для того, щоб саме парламент каналізував невдоволення. Або оголошувати себе оточеною фортецею, боротися з інакомисленням і вирубувати під корінь все те, що прийнято називати низовою ініціативою.

Але чим суворіше стає влада – тим жорсткішими виявляться ті сили, які стануть з нею боротися. Це стара як світ формула: тоталітарним режимам здатні протистояти тільки тоталітарні ідеології. І не випадково радикальні у своїх методах ОУН-УПА були єдиними, хто довше за всіх протистояв радикальній радянській системі.

Будь-яке зіткнення кабінету і вулиці – це гра на підвищення ставок: хто перший скаже “пас” і піде зі сцени. Якщо тобі не подобається травоїдний офісний планктон, який вийшов на Болотну, якщо ти не хочеш ділити владу з ним, встановлюючи під суспільне блюдце додаткові опори, то наступними будуть хлопці куди більш радикальні. І в протиборстві з ними ти вже не зможеш спертися на той самий креативний клас, який ти першим викреслив з системи.

Україна Віктора Януковича і Росія Володимира Путіна мало чим відрізняються одна від одної – вони обидві здатні створити революційну ситуацію. Їх єдина відмінність лише в жорсткості реакції. Тому що Київ так і не зважився ввести в столицю війська, відкрити вогонь з кулеметів і залити центр столиці кров’ю. А якщо в Росії на тлі кризи та скорочення резервів прокинеться вулиця – то ніякими “небесними сотнями” справа не обмежиться. Будуть “небесні тисячі”. Тому що для тих режимів, які переконані у власному статусі обложеної фортеці, будь-який протест – це бунт під час війни. З якими поступають за законами воєнного часу.

Саме тому, кожен раз, коли я чую про те, що в Росії Майдан неможливий, мені стає не по собі. Тому що я розумію, що це правда. Те, у що ризикує виродитися “російська стабільність”, назвуть зовсім інакше. На жаль.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

             

залишити коментар: