завжди свіжі новини

Всі новини

На центральній площі Праги згадували драматичну ніч із 20 на 21 серпня 1968 року

Прага

На центральній площі столиці Чехії Праги згадували драматичну ніч із 20 на 21 серпня 1968 року – тоді війська Радянського Союзу та країн Організації Варшавського договору увійшли у столицю тодішньої Чехословаччини; інтервенція призвела до 20 років окупації.

Згадуючи ці події, чеський політик Мірослав Калоусек зауважив, що вторгнення радянських військ тоді позбавило країну і її громадян можливості змінити життя на краще завдяки курсові на лібералізацію.

«Ми можемо не тільки віддати шану в цю річницю тим десяткам і сотням загиблих через окупацію людей, але й усвідомити, що подих свободи буває дуже коротким і його можуть задушити легко і швидко – і дуже багато часу треба, щоб повернути назад свободу», – сказав політик.

Відзначити річницю окупації прийшли багато українців із прапорами та патріотичними футболками. З імпровізованої сцени вони наводили паралелі між тогочасним Радянським Союзом та нинішньою політикою Кремля.

Свою підтримку українцям висловив і депутат Європейського парламенту від Чехії Яромір Штєтіна. «Вацлав Гавел колись сказав, що Росія має проблему зі своїми кордонами. Тому вона не знає, де вона закінчується», – сказав він.

У ніч на 21 серпня 1968 року окупацію почали здійснювати 200 тисяч вояків і 5 тисяч одиниць бронетехніки. Останній радянський вояк залишив Чехословаччину 1991 року.

Правда України

your ads here!

залишити коментар: