завжди свіжі новини

Всі новини

Уряд Яценюка продовжить підвищувати комунальні тарифи в Україні в рамках Меморандуму з МВФ

комунальні тарифи

Уряд продовжить підвищувати комунальні тарифи в Україні в рамках виконання Меморандуму з МВФ. Про це повідомив представник Міжнародного валютного фонду в Україні Жером Ваше.

“Україна та її влада пообіцяла, коли прийняли програму співробітництва, що буде поступове підвищення. Це має допомогти всій системі досягти балансу так, щоб більше не було фіскальних втрат. І цього слід домогтися до 2017 року. Тому тарифи продовжать рости і далі”, – сказав він.

“Україна тільки почала процес, який вона відкладала на протязі багатьох років. До останнього часу через різницю в тарифах для промисловості і в населення накопичувалися величезні суми боргу у державних компаній, країна споживала непристойно багато енергоресурсів і використовувала їх вкрай неефективно. Проблему потрібно було вирішувати. І процес пішов. Він іде складно, але головне, що ми йдемо від субсидування всіх, включаючи найбагатших, до адресної системи”, – роз’яснив представник Фонду.

При цьому він відзначив позитивні зміни в роботі НАК “Нафтогаз України”.

“Втрати держави через “Нафтогаз” зменшуються. А значить, з держбюджету буде знятий величезний тягар, – зазначив Ваше і додав, – Ви ж знаєте, що раніше цілій низці компаній на законодавчому рівні дозволялося не платити “Нафтогазу”. Верховна рада прийняла закони, які зобов’язали розраховуватися з компанією. Прийнятий парламентом закон про газовий ринок дозволить зробити його трохи більш конкурентним”.

Крім того, робота найбільшої енергокомпанії України стала помітно прозорішою, вважають в МВФ.

“Ми завжди наполягали, щоб “Нафтогаз” купував валюту на ринку, а не отримував її безпосередньо з “Нацбанку”, тим самим створюючи додаткове навантаження на НБУ. Протягом останніх кількох місяців він так і робив. Це підбадьорює. І показує, що змінюються підходи до управління фінансовими потоками. Є зрушення в області більш прозорої звітності, а також у питаннях дефіциту бюджету різних підрозділів компанії”, – заявив Ваше.

Нагадаємо, що в січні-липні цього року тарифи на житло, воду, електроенергію та газ зросли в Україні в 2,2 рази через підвищення вартості природного газу-в 5,5 рази, гарячої води на 55%, електроенергії на 33, 6%.

Правда України

your ads here!

залишити коментар: