завжди свіжі новини

Всі новини

Зменшення кредитних і депозитних ставок, збільшення курсу долара, – прогноз

прогнози

Слідом за зниженням облікової ставки з 27% до 22% почнеться плавне зменшення цін на банківські кредити, вважають опитані фінансисти.

«Ряд банків, насамперед з іноземним капіталом, братимуть до уваги зміну облікової ставки при кредитуванні своїх клієнтів», – сказав Роман Бондар.

За одними прогнозами, відсотки по кредитах почнуть знижуватися не раніше жовтня, за іншими – до середини місяця.

«На кредитному ринку дійсно очікуємо порівнянного зниження ставок по більшості пропонованих банками продуктів. Причому це зниження буде відбуватися з невеликим тимчасовим лагом після порівнянного зниження депозитних ставок», – зазначив аналітик Антон Сороко.

На початок жовтня прогнозують зниження депозитних ставок на 0,3-0,5% річних, а до кінця наступного місяця ще на 1% у середньому по банківській системі.

«Цілком імовірно, що вже в наступному році депозитні ставки впадуть до рівня 15-18% у гривні», – допустив Дмитро Чурін. Зараз середня прибутковість гривневих вкладів становить 21-22%.

«Зниження депозитних ставок позитивно відіб’ється на вартості банківських пасивів, призведе до пожвавлення ринку ОВДП і збільшенню обсягів кредитування», – запевнив Ігор Якобчук.

Оцінили фінансисти обіцянку НБУ не знижувати відсотки (слідом за обліковою ставкою) за депозитними вкладенням самих банків у регулятора. «НБУ вирішив не знижувати ставки за мобілізаційними операціями (19-23% залежно від терміновості), що мають сьогодні велике значення для доходів банків. Адже станом на ранок 24 вересня в депозитні сертифікати була вкладена рекордна сума – 55 млрд. грн. надлишкової ліквідності банків. Тобто прибутковість даних інструментів для банківських установ поки що не погіршиться», – підкреслив Олексій Блінов.

З поганого: зниження облікової ставки може час від часу провокувати зростання курсу долара.

«Дане рішення може призвести до додаткового тиску на гривню», – підтвердив нам Антон Сороко. Якщо зараз, коли експортеру терміново потрібна гривня, він продає накопичену валюту (25% виручки, які не потрібно продавати в обов’язковому порядку). А коли короткострокові кредити від банків почнуть дешевшати, він буде притримувати долари, і знову кредитуватися в банках на нетривалі терміни.

Тим не менш, фінансисти позитивно оцінили рішення НБУ. «Зниження облікової ставки – це позитивний сигнал вітчизняному фінансовому ринку. Безумовно, рішення НБУ приводити ключову процентну ставку до більш адекватного рівню є правильним, тому й на наступних засіданнях Монетарного комітету Нацбанку ми очікуємо аналогічних дій», – підсумував Дмитро Чурін.

Правда України

your ads here!

залишити коментар: