завжди свіжі новини

Всі новини

Сьома хвиля мобілізації, коли вона буде і кого потребують у військах

мобілізація

Там кажуть, що заміни потребують близько 40 тисяч чоловік, призваних у рамках четвертої хвилі мобілізації, яка пройшла в січні-квітні 2015 року. Але військові пам’ятають, як важко набирали людей цього літа. Тому зараз силовики розраховують не тільки на військовозобов’язаних, а й на контрактників, мотивованих добровольців, а також людей, які вже побували в армії під час попередніх хвиль мобілізації.

Минулого вівторка прес-служба Генерального штабу опублікувала на своїй сторінці в мережі інформацію, що, за “попередніми прогнозами, сьома хвиля мобілізації очікується не раніше початку наступного року”.

А вже в п’ятницю начальник Головного управління персоналу Генштабу ЗСУ генерал-лейтенант Ігор Воронченко розповів про сьомий етап більш детально. За його словами, почнеться він, швидше за все, у березні 2016 року: “Зараз настає кінець служби солдатів з четвертої хвилі, в ході якої (у січні-квітні. – Авт.) було призвано понад 40000 військовослужбовців. Вони потребують заміни” .

З початку березня 2014 року в нашій країні були проведені шість хвиль часткової мобілізації. Військовозобов’язані, призвані в рамках четвертої хвилі, міняли тих, хто призивався в першу хвилю, п’ята міняла другу, а шоста – третю. Термін ротації кожної з хвиль становив приблизно один рік. Така логіка комплектування військ, за умови продовження конфлікту на сході України, робила сьому хвилю мобілізації цілком прогнозованою. Тим більше обстановку на Донбасі зараз не можна назвати спокійною.

Оголошуючи новий призов, військове відомство, швидше за все, зіткнеться зі старими проблемами. Нагадаємо, що через велику кількість “ухильників” п’ята і шоста черги мобілізації навесні і влітку 2015 проходили зі скрипом. Щоб виконати їх плани, воєнкоми роздавали повістки в найнесподіваніших місцях: на блокпостах при в’їзді в населені пункти, в супермаркетах, на прохідних виробничих підприємств, на вулицях і в громадському транспорті. Незважаючи на всі хитрощі, план шостого етапу мобілізації, який завершився 17 серпня, було виконано лише на 60%. Про це в серпні повідомив представник Генштабу Олександр Правдивець. За його словами, недобір компенсувався за рахунок прийому до лав ЗСУ військовослужбовців-контрактників.

Юрій Карін прогнозує, що і сьома хвиля буде проходити за принципом “хто не сховався – воєнком не винен”. За його словами, головна проблема не в тому, що люди не бажають захищати батьківщину, а в відсутності комунікації між владою і народом: “Влада не пояснює, чому так довго триває перемир’я. Це експертам і залученим фахівцям зрозуміло, що у нас поки немає іншого виходу, окрім як вичікувати. Але через це багато людей сприймають цей конфлікт як війну чиновників, за яких вони не бажають проливати свою кров“, – пояснив Карін.

Він також зазначив, що держава так і не навчилася протистояти інформаційним “вкиданням” противника, за допомогою яких він намагається зірвати мобілізаційні заходи: “Яскравий приклад – це останній фейк про те, що з 1 січня чоловікам нібито буде заборонений виїзд за кордон. Він з’явився майже одночасно з анонсом сьомий хвилі мобілізації. А ми відповідаємо хіба що бігбордами патріотичного змісту, на розміщенні яких відмиваються величезні гроші. Ми як і раніше програємо інформаційну війну”.

Збір військовозобов’язаних “звідусіль потрошку” призводить до того, що на фронті виявляються невмотивовані люди. Як пояснив один з офіцерів, який недавно прибув із зони АТО, у перші три хвилі на фронт прибували добровольці, які старанно вчилися військовій справі. “Нинішній контингент – це люди, яких відірвали від мирного життя і пригнали в окопи під дощ і сніг. Природно, у них відразу сформувалося негативне ставлення до армії, багато з них просто відбувають номер. Я навіть зустрічав людей, що мали за плечима відсидку. Такі приносять з собою не тільки казармову дідівщину, але і “поняття із зони”. Командирам з ними дуже важко. Буває, йдуть в армію заради особистої наживи: заробити гроші, забрати з собою додому яке-небудь майно, яке привозять волонтери“, – розповів офіцер.

За його словами, якість підготовки мобілізованих також залишає бажати кращого. Багато з них вважають, що в армії хтось буде виконувати роботу за них: “Наприклад, заливає траншею дощовою водою. Люди цікавляться: “А чому нам не зробили стоки?”. А тобі хіба самому важко взяти в руки лопату? Цим, до речі, страждають більшість мобілізованих. У добровольців такого не було“.

Призвуть контрактників. Пам’ятаючи про проблеми попередніх хвиль, в Генштабі повністю не розраховують на військовозобов’язаних. За словами Ігоря Воронченко, кількість мобілізованих в сьому хвилю буде “набагато менше 40000”: “Ведуться розрахунки і прогноз комплектування з різних джерел … Зараз ми проводимо заходи щодо укомплектування Збройних сил військовослужбовцями за контрактом. Також зараз проводяться зміни до законів щодо служби в резерві“.

За даними прес-служби Генштабу, в 2016 році на службу в ЗСУ планується залучити від 18 до 20 000 контрактників. Крім того, спікер Генштабу Владислав Селезньов заявив, що військові роблять ставку на власні резерви, агітуючи укласти контракт раніше мобілізованих військовослужбовців. “До 25% людей, які бажають підписувати контракт”, – запевнив Селезньов. Для бажаючих послужити за контрактом приготовлені матеріальні стимули. Так, зарплата контрактника в зоні бойових дій становить 5-7 тис. грн плюс “бойові” виплати. Крім того, для мобілізованих, що підписали контракт, Кабмін встановив одноразову виплату в розмірі 8-10 мінімальних зарплат (від 11 до 13,7 тис. грн). Зокрема, військовослужбовці рядового складу отримають винагороду у вигляді восьми мінімальних зарплат, сержантського – дев’яти, а офіцерського – десяти. Контрактникам також можуть надаватися різні пільги, наприклад у вигляді безкоштовного лікування в санаторіях Міноборони.

У таких умовах експерти припускають, що нову хвилю мобілізації все ж таки вдасться провести. Спікер Адміністрації президента з питань АТО Андрій Лисенко прогнозував, що вона на 90% буде складатися “з добровольців, які звільнилися після першого року служби”. Такої ж думки дотримується і офіцер Генштабу, який побажав залишитися неназваним. Він припустив, що під час сьомої хвилі військкомати постараються залучити мотивованих добровольців, тих, хто побував в армії під час першої-третьої хвиль мобілізації. “Я думаю, що необхідну кількість людей все-таки вдасться зібрати”, – припустив співрозмовник.

Правда України

The post Сьома хвиля мобілізації, коли вона буде і кого потребують у військах appeared first on ПРАВДА УКРАЇНИ.

your ads here!

залишити коментар: