завжди свіжі новини

Всі новини

У 2015 році ринок офісної та торговельної нерухомості в Україні обвалився в три рази

ofisy-ua

У 2015 році ринок офісної та торговельної нерухомості в Україні обвалився в три рази. Навіть у Києві майже не будували нові офісні та торгові приміщення.

Так, у 2015 р. обсяг нових офісних приміщень склав всього 56 тис. кв. м. Це майже в 3 рази менше, ніж роком раніше, коли пропозиція була на рівні 149 тис. кв. м. Також значно знизилася пропозиція нових торговельних приміщень Києва. Так, у 2015 р. було введено в експлуатацію лише один ТЦ, площею 13,6 тис. кв. м. В 2014 показник був в 11 разів вищим – 155 тис. кв. м.

На думку директора з маркетингу та продажу компанії KAN Development Анни Попруги, скорочення нової пропозиції комерційних площ пов’язане з падінням інвестиційної привабливості їх будівництва через істотне зниження орендних ставок.

“Крім цього, на ринку зараз високий рівень вакантності в бізнес-центрах і немає потреби у новій пропозиції”, – говорить Попруга.

Інвестори почали втрачати інтерес до проектів офісних і торгових центрів останні півтора роки, стверджує Михайло Артюхов. Деякі власники заморожували свої проекти через невиправданість бізнес-планів. Інвестори не мають впевненості в її зростанні через війну і економічну кризу.

Артюхов зазначає, що орендарі стали більше уваги звертати на streetretail, бо покупці почали менше відвідувати торгово-розважальні центри через обмеженість свого бюджету. Цей сегмент набирає все більших обертів.

Власники тут переважно фізособи, які цілеспрямовано довгий час викуповували приміщення. Обсяги їхніх активів можуть досягати цілих вулиць (в основному центральних), що дає їм можливість диктувати свої умови оренди.

Конкуренцію офісним центрам може скласти такий новий напрямок як barnoffices, вважає Артюхов. Він схожий з коворкінгом, але суть полягає в суборенді великих приміщень (від 1 тис. кв. м.) як відкритих просторів, коли основний орендар не потребує великої площі. Наприклад, команда розробників закінчила роботу над великим проектом, але приміщення у них залишилося, і вони вирішують здавати його в суборенду.

“Цей напрямок у 2016 році може відібрати у сегменту офісних приміщень класу В частку в 5-10%”, – упевнений він.

Керуючий директор консалтингової компанії Олександр Носаченко додає, що інвестиційна привабливість ринку комерційної нерухомості в сформованих умовах все ще дуже низька. Не варто очікувати відкриття нових об’єктів і в торговому сегменті, говорить Носаченко.

В офісній нерухомості все залежатиме від макроекономічної ситуації, стверджує глава відділу консультаційних послуг у сфері нерухомості українського підрозділу аудиторської компанії Марина Крестініна.

Якщо обстановка стабілізується і економіка почне зростати, то в середньостроковій перспективі це призведе до пожвавлення попиту, а коли вакантність в офісному сегменті знизиться до 8-10%, стане можливим зростання орендних ставок.

Правда України

your ads here!

залишити коментар: