завжди свіжі новини

Всі новини

Банківська система після тяжких часів кризи поступово відновлюється

banky-pidyom

Банківська система після тяжких часів кризи поступово відновлюється. Про це, в більш детальних цифрах і фактах, повідомив Національний банк, представляючи звіт на тему “Огляд банківського сектора”.

Що ми маємо на сьогоднішній день?

Незважаючи на активні заходи Національного банку, що відносяться до зниження облікової ставки (рівень якої нині сягає 15%) кредитувати фінансові установи не поспішають.

Донині кредитування залишається стриманим і цьому передує кілька причин: рівень платоспроможності позичальників, як і раніше, низький, до того ж тенденція на пом’якшення умов кредитування не йде на спад.

“Населення зараз не готове тягнути досить високі відсоткові ставки за кредитами. Це глобальна проблема для ринку. Вартість гривневих ресурсів ще досить висока і вона не дозволяє виходити на ринок з більш низькими процентними ставками”, – повідомив в інтерв’ю Олександр Григоренко, директор департаменту продажів роздрібного бізнесу комбанку.

У звіті Нацбанку сказано, що приріст кредитного портфеля корпорацій на 6 млрд грн було компенсовано зменшенням кредитів населенню.

На початок вересня заявлена банками частка проблемних кредитів збільшилася і склала 30,6%.

Якщо говорити про банки з українським капіталом, то частина таких фінансових установ просто зволікає з визнанням кредитів проблемними. Чого не скажеш про банки з іноземним капіталом, де 38% займає проблемний портфель.

“Банки переважно спрямовували надлишкові ресурси в державні цінні папери”, – йдеться у звіті НБУ.

Портфель ОВДП з початку року збільшився на 68,8 млрд грн, водночас спостерігалося зволікання з вкладеннями банків у депозитні сертифікати Нацбанку – скорочення на 56 млрд грн з початку року.

“Сукупна частка вкладень в ОВДП і депозитні сертифікати, міжбанківських кредитів та коррахунків НБУ на початок вересня перевищила 25% активів банків”, – сказано в документі.

Крім негативних фактів, пов’язаних з неактивним кредитуванням, поліпшення є у відновленні депозитів.

Поступово довіра до банківської сфери країни відновлюється, і цьому свідчать цифри: кошти населення в банках за 8 місяців зросли на 4,8% в національній валюті та на 1,9% в іноземній валюті.

“Стабільність національної валюти і довіра до банків прямо пропорційно впливають на ринок і на його наповненість продуктовими пропозиціями, зокрема, кредитними і депозитними”, – розповів Олександр Григоренко.

“Скасування обмежень на зняття гривневих вкладів і підвищення денних
лімітів на зняття валютних вкладів населення не мало негативного впливу на динаміку депозитів”, – повідомили в НБУ.

У результаті виходить, що частка коштів населення і бізнесу в зобов’язаннях банків зросла з 64% до 69,8%.

Протягом тривалого часу Національний банк продовжував знижувати облікову ставку.

На початку року рівень ключової ставки досягав 22%, а 16 вересня ставка впала до 15%. І незважаючи на стриманість у кредитуванні, з початку 2016 року ставки за 12-місячними депозитами фізосіб скоротилися на 2,7 в.п. до 18,6% річних у гривні, і на 2,0 в.п. – до 6,2% річних в іноземній валюті.

“Зниження ставок за депозитами в іноземній валюті викликане низьким попитом банків на фондування в іноземній валюті. На сьогодні ставки по валютних депозитах перебувають на історичному мінімумі. Зберігся значний диференціал за ставками у національній та іноземній валютах, більше 10 в.п.

Зниження ставок дало банкам можливість певною мірою послабити цінові умови кредитування бізнесу, що сприяло помірному зростанню кредитного портфеля корпорацій”, – повідомляє центральний банк.

У НБУ прогнозують, що… в наступних кварталах ставки по депозитах будуть продовжувати знижуватися. Свої очікування НБУ пояснює тим, що приплив вкладів прискориться за рахунок ще більшого відновлення довіри населення і бізнесу до банківського сектору. Але, до всього іншого, центральний банк не пророкує світлого майбутнього щодо приросту депозитів в іноземній валюті.

“Відновлення банківського кредитування у всіх сегментах, крім державних корпорацій, буде повільним через високі кредитні ризики, однак, за очікуваннями НБУ, цінові та нецінові умови кредитування будуть пом’якшуватися”, – резюмують у документі.

В майбутньому нам ще варто пережити етап капіталізації банків другої двадцятки, згідно з розрахунками НБУ цей процес має початися протягом IV кварталу 2016 року.

Правда України

your ads here!

залишити коментар: