завжди свіжі новини

Всі новини

Банкіри не поспішають нарощувати кредитування малого та середнього бізнесу

kredyty-biz

Банкіри не поспішають нарощувати кредитування малого та середнього бізнесу, але й самі бізнесмени не хочуть брати в борг. Головною причиною вони називають зависоку ціну грошей – для багатьох підприємців навіть 20% є непідйомними.

Кредитування корпоративних клієнтів усе ще знаходиться в «замороженому» стані. За січень-серпень портфель кредитів бізнесу скоротився на 13,4 млрд грн – до 772,5 млрд грн. В Україні зареєстровано близько 2 млн фізосіб-підприємців та 1 млн юридичних осіб, велика частина яких відноситься саме до сегменту малого та середнього бізнесу. Але банки майже не видають нові кредити цим бізнесменам. У Нацбанку не чекають, що ситуація кардинально покращиться найближчим часом. «Поки що немає критичної маси платоспроможних позичальників, тому сподіватися на швидке зростання кредитування ми не можемо», – сказав директор департаменту фінансової стабільності НБУ Віталій Ваврищук.

Однією з головних причин нерозвиненості кредитування малого та середнього бізнесу залишається низький попит на кредити через їхню високу вартість – вище норми рентабельності багатьох галузей. «Без розвиненої реформованої судової системи кредитування залишається дуже ризиковим. Крім того, ставки в цьому сегменті, як і раніше, дуже високі, – говорить голова правління Вектор Банку Вадим Березовик. – Кредитування стримує також низький попит. Багато представників МСБ не вірять, що можуть отримати фінансування і що їхній проект буде схвалено».

За даними НБУ, нові кредити в гривні видавалися бізнесу в серпні під 18,1%, і банкіри не можуть знизити їх занадто істотно. Тому банки намагаються знизити вартість своїх кредитів за рахунок партнерських програм. «Зараз ми шукаємо партнерів за програмами енергоефективності, з фінансування придбання транспортних засобів. З одного боку, це маркетинг, а з іншого – партнер ділиться частиною свого прибутку для покриття ставки. Конкуренція тут зростатиме. Треба вже зараз поспішати і шукати партнерів», – говорить член наглядової ради банку Олена Дмитрієва.

Проте у працюючих в цьому напрямку банків є надії на подальший розвиток сектора МСБ. «За останні два роки з ринку пішло більше 80 банків, їхні клієнти зараз шукають нові банки. Це хороший період для розвитку банків. Активізуються ті установи, для яких напрямок МСБ є новим. Раніше вони більше займалися роздрібною торгівлею, а зараз йдуть в корпоративний сектор. Для нас сьогодні новим напрямком на ринку є ОСББ, також у нас є окремий напрямок польсько-українських клієнтів», – зазначає експерт з агрокредитування Назарій Білаш.

Розвиток сегменту МСБ можливий і за рахунок купівлі портфелів у збанкрутілих банків. «Ми дивимося на цей напрямок. Це може стати гарною нагодою для розвитку», – говорить заступник голови банку Андрій Стецевич.

Правда України

your ads here!

залишити коментар: