завжди свіжі новини

Всі новини

Верховна Рада прийняла у першому читанні законопроекти для наповнення Дорожнього фонду

road-ua

Влада продовжує шукати кошти на дороги. Вчора Верховна Рада прийняла у першому читанні законопроекти, за якими всі надходження від акцизів і імпортних мит з палива та автомобілів будуть йти безпосередньо на ремонт і будівництво доріг.

Цими коштами буде наповнюватися Державний дорожній фонд. Однак експерти сумніваються, що збільшення фінансування відразу ж призведе до поліпшення якості доріг. Гроші у загальний казан 6 жовтня, Верховна Рада прийняла в першому читанні два законопроекти, які мають вирішити проблему браку коштів на дорожнє господарство.

Зараз, згідно із законом “Про джерела фінансування дорожнього господарства України”, у тексті держбюджету щороку повинен передбачатися рядок під назвою “Державний дорожній фонд” (ДДФ). З нього повинні фінансуватися роботи по будівництву, ремонту та утриманню доріг. Його доходи повинні формуватися за рахунок акцизного збору та імпортного мита на нафтопродукти, а також акцизного збору та імпортного мита з імпортованих автомобілів. Однак, все це поки що теорія.

За словами колишнього заступника міністра інфраструктури Олександра Кави, з середини “нульових” норма закону не виконується. “Проблема у тому, що зараз фінансування витрат на ремонт і утримання доріг є захищеною статтею держбюджету. Фактично, Мінфін самостійно, кожен рік вирішує – скільки грошей із зібраних цільових акцизів віддати на дороги.

Так, з’являється у держбюджеті рядок витрат на їх будівництво, ремонт та утримання. Тобто, в останні роки держбюджетом не передбачається функціонування Державного дорожнього фонду”, – говорить він. Тепер же, як передбачається одним з розглянутих законопроектів, фінансування Державного дорожнього фонду буде закріплено в рамках спецфонду держбюджету.

“У цьому випадку фінансування Державного дорожнього фонду стане захищеною статтею – тобто всі акцизи будуть автоматично надходити в його розпорядження і на його цілі. Тобто тепер ті гроші, які автомобілісти платять у вигляді акцизів при купівлі палива, будуть витрачатися безпосередньо на дороги, а не розчинятися в держбюджеті”, – пояснює Олександр Кава.

Акцизи і мита – не єдине джерело наповнення фонду. Туди ж, з часом, будуть надходити плата за проїзд доріг автомобілями з перевищенням вагових або габаритних параметрів, платежі за передачу доріг у концесію, кредити, залучених під держгарантії, а також плата за проїзд платними дорогами. Природно, виникає питання – які дороги будуть ремонтуватися й утримуватися? Депутати пропонують відповісти на нього так: 62% коштів фонду буде йти на дороги державного значення, 35% – місцевого значення та 3% – на забезпечення безпеки дорожнього руху.

Також кошти фонду, не витрачені в одному бюджетному році, зможуть залишатися в розпорядженні фонду і в наступному. Міністр інфраструктури Володимир Омелян сподівається, що депутати приймуть законопроекти у другому читанні вже в жовтні-листопаді. Плюс-мінус мільярди “Дорожники” вже підраховують витрати держави на будівництво і ремонт. Голова парламентського комітету з питань транспорту Ярослав Дубневич каже, що прийняття цих двох законопроектів дозволить збільшити фінансування дорожнього господарства в кілька разів. “Ми припускаємо, що при збереженні 75% надходжень з акцизів це дасть можливість вже в 2018 році збільшити фінансування до 25-30 мільярдів гривень”, – заявив він. Нагадаємо, що в проекті держбюджету на 2017 рік на дороги заплановано 14,2 мільярда гривень.

Колишній директор департаменту стратегічного розвитку дорожнього ринку автомобільних перевезень Мінінфраструктури Роман Хміль каже, що зараз в країні збирається акцизів з палива приблизно 40 мільярдів гривень на рік. “Фонд повинен стати системним механізмом, що акумулює на спецрахунку держбюджету цільові кошти на ремонт доріг, що забороняє їх використання на інші потреби держбюджету, і відміняє ручне управління розподілом фінансових ресурсів між дорогами, регіонами та органами виконавчої влади, – говорить експерт транспортної галузі Олег Островерхий.

– Повинен бути максимум формульних речей, коли ні Верховна Рада, ні Кабмін не будуть мати права використовувати акциз на паливо та інші потреби бюджету і в ручному режимі змінювати фінансування між дорогами, регіонами або видами ремонтно-будівельних робіт”. Поки що з таких формул в законі вказано лише дві – частка акцизу, яка буде надходити фонду (передбачається, що в 2017 і 2018 роках в ДДФ надійде 75% акцизів, з 2019 року – 100%), а також розподіл між дорогами державного та місцевого значення.

Дорожній фонд – необхідна, але не достатня умова для появи в країні хороших доріг. На думку Романа Хміля, прийняття законопроектів забезпечить стабільність фінансування дорожнього господарства на 5-10 років. “Це дозволить дорожньому сектору планувати свою роботу на кілька років уперед. У свою чергу, це призведе до того, що бізнес буде готовий інвестувати в дорожні будівельні компанії, будучи впевненим в замовленнях на ремонт і будівництво доріг”, – говорить він.

За його ж словами, здійснювати дорожні роботи зараз фактично нікому: “Всі українські дорожні компанії збанкрутували. Остання національна компанія “Альтком” лежить на боці і не може закінчити ремонт Одеської траси. Роботи ведуться іноземними фірмами, а також “рабами”, які працюють в облавтодорах і отримують по 2000 гривень на місяць. Відповідно, за таку зарплату вони не можуть робити свою роботу якісно”.

Правда України

your ads here!

залишити коментар: