завжди свіжі новини

Всі новини

Держкіно заборонило до показу два фільми вітчизняного виробництва

derzhkino

24 жовтня Державне агентство з питань кіно відмовило в реєстрації або скасувало її для 5 фільмів та 5 серіалів. Серед заборонених до показу виявились два фільми вітчизняного виробництва. Йдеться про фільм Володимира Савєльєва «На краю безодні» та два сезона серіалу «Любов Каті».

Чому ж Держкіно заборонило продукцію українського виробництва? Річ у тім, що Верховна Рада внесла зміни до закону України «Про кінематографію». Зокрема стаття 15 звучить тепер так: «заборона розповсюдження і демонстрування фільмів, що містять популяризацію або пропаганду органів держави-агресора та їхніх окремих дій, поширюється на розповсюдження та демонстрування будь-яких фільмів незалежно від країни походження, вироблених після 1 серпня 1991 року». Зміни були підписані президентом України Петром Порошенком 29 березня 2016 року.

«На краю безодні» Володимира Савєльєва було знято на кіностсдії імені О. Довженка. Події фільму відбувається у 1949 році. На віддаленому полігоні в Семипалатинську (Казахстан) Радянський Союз успішно підриває свою першу атомну бомбу, кодова назва якої «Перша блискавка». Для того щоб виміряти наслідки вибуху, радянські вчені побудували будівлі, мости та інші споруди в безпосередній близькості від бомби… Робота над фільмом тривала два роки, бюджет фільму складає $1 млн приватних інвестицій.

Щодо серіалу «Любов Каті», то одним із його виробників є ТРК «Україна». Щоправда на російських сайтах цей серіал позначений як російський. Справді, усі події багатосерійної мелодрами відбуваються у Росії, дійовими особами, зокрема, є російські поліцейські, співробітники прокуратури та інших «органів держави-агресора».

Держкіно повідомило, що скасування прокатних посвідчень цим фільмам є реакцією на інформацію Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення, а також на інформаційні запити та скарги громадян.

Українська продукція під заборону Держкіно потрапляє не вперше. Уже були заборонені серіали виробництва «Стар Медіа» «Бомба» та «Мисливці за караванами». Перший – через амбівалентність образів представників НКВС СРСР та пропаганду комунізму. Другий – через популяризацію органів держави-агресора.

Нагадаємо, що у квітні цього року скандал виник довкола серіалу «Не зарікайся» (до речі, серіали «Не зарікайся» та «Любов Каті» мають спільного режисера та сценариста). Проте експертна комісія з питань розповсюдження і демонстрування фільмів Державного агентства з питань кіно більшістю голосів проголосувала за збереження прокатного посвідчення серіалу «Не зарікайся». Після цього голова Державного агенства України з питань кіно Пилип Іллєнко припинив повноваження складу Експертної комісії при Держкіно. Згодом було сформовано її новий склад.

Нагадаємо, за даними Держкіно, із серпня 2014 року забороненодо показу близько 400 фільмів та серіалів російського виробництва. У створенні деяких із них брали участь і українські студії.

Правда України

your ads here!

залишити коментар: