завжди свіжі новини

Всі новини

Кому із українців пощастить отримувати більшу зарплату

pidvyshchena-zarplata

Цікавий факт: від влади сьогодні українці чекають насамперед підвищення зарплат, а не боротьби з корупцією. Відчутне падіння реальних доходів у 2014-2015 роках відсунуло інші проблеми громадян на другий план.

Опитування Центру Разумкова показує, що майже 56% українців сьогодні вважають підвищення зарплат першочерговим завданням уряду. Втім, якщо вірити офіційним цифрам, номінальні доходи громадян вже почали зростати. Рівень оплати праці штатних працівників на українських підприємствах, за даними Держстату, за 7 місяців 2016 року збільшився на 23%, до 5374 грн. Традиційно найкраще оплачується праця жителів столиці — середня зарплата киян становить 8649 грн. У всіх інших регіонах цей показник вже перевищив позначку в 4 тис. грн.

Прикрасити офіційну статистику могли кілька речей. По-перше, з початку 2016 року ставка єдиного соціального внеску була знижена вдвічі, до 22%, що дозволило роботодавцям вивести частину зарплатного фонду з тіні, не підвищуючи загальну суму фактичної винагороди — збільшили тільки її офіційну частину. Дані Державної фіскальної служби опосередковано підтверджують цю версію.

“Ставка ЄСВ зменшилася в два рази, а надходження тільки на третину: якщо минулого року ми збирали в середньому 15 млрд грн ЄСВ на місяць, то зараз близько 10 млрд грн”, — розповідає голова ДФС Роман Насиров. По-друге, з 1 травня мінімальна заробітна плата зросла на 5%, до 1450 грн. Обидва фактори, звісно, вплинули на оптимістичні цифри Держстату.

Але передумови для зростання зарплат дійсно є: за підсумками I кварталу економіка України зросла на 0,1%, а в квітні-червні вже на 1,4%. Більш-менш стабільний курс гривні також додає бізнесу впевненості. Згідно з опитуванням роботодавців, який проводив міжнародний кадровий портал HeadHunter України (hh.ua), зарплати працівникам протягом першого півріччя 2016-го підняли 67% респондентів.

Як зазначає керівник HR-відділу рекрутингової компанії Наталія Дворська, в 2016 році більшість міжнародних і вітчизняних компаній в середньому підвищили зарплати на 25-30%, а працівникам з високим потенціалом — на 40%.

З 1 грудня мінімальна зарплата зросте ще на 10%, що підштовхне роботодавців до чергового підвищення зарплат.

Підвищувати рівень оплати праці роботодавців часто змушують зростаючі запити фахівців, які вже не можуть миритися з падінням рівня життя. Розрив між очікуваннями шукачів щодо зарплати й пропозиціями роботодавців в I кварталі 2016 року становив 9%, а в II кварталі зріс до 14%.

“Ринок кандидатів диктує, що час середньої зарплати в 3,5 тис. грн минув. Компанії, які гальмували процес (підвищення зарплат. — Фокус), тепер змушені наздоганяти, тому що відставання загрожує їм втратою персоналу і кадровим голодом в майбутньому”, — пояснює тенденцію Катерина Скибська.

Роботодавці підтверджують: цього року багато співробітників отримали надбавку до окладів. “З початку 2016 року в нашій компанії відбувся плановий щорічний перегляд середньої зарплати працівників у бік збільшення, а в деяких випадках зарплата зросла значно”, — розповіли Фокусу в телекомунікаційній компанії “Датагруп”. Найбільш помітно на цьому підприємстві збільшилися зарплати на позиціях, які пов’язані зі стратегічними функціями або безпосереднім впливом на бізнес.

В компанії “P&G Україна” зарплати всім працівникам, включаючи працівників заводів, підняли на 20% ще у 2015 році. А в 2016-му заплановано перегляд рівня зарплат і пільгових пакетів окремим працівникам, у залежності від їхньої персональної ефективності і досвіду роботи в компанії.

А в Рината Ахметова планове щорічне підвищення заробітних плат відбулося в квітні-липні цього року, в результаті чого оклади працівників в середньому зросли на 10%. Рівень підвищення залежав від результатів щорічної оцінки діяльності працівників.

Правда, підприємства, які в 2016 році провели загальну індексацію, все ще залишаються в меншості. За даними опитування EY, всього 41% компаній підвищили заробітні плати всім своїм співробітникам, тоді як факт підвищення зарплат, у тому числі і точкового окремим фахівцям, підтвердили 74% опитаних представників підприємств.

Загальна індексація зарплат часто поєднується з індивідуальним підходом. “Зарплати зазвичай підвищували всім співробітникам, але найбільш ефективних відзначали додатковими бонусами, презентами і іншими “пряниками”. Адже їхній рівень доходу має бути ринковим або трохи вище середнього по ринку, щоб знизити ризик переходу в іншу фірму”, — говорить Катерина Скибська.

За її словами, компанії зараз тримають курс на утримання персоналу, бо пошук нового співробітника супроводжується додатковими витратами і ризиком зниження ефективності, що вкрай небажано в кризовий час.

“Ставка ЄСВ зменшилася в два рази, а надходження тільки на третину: якщо минулого року ми збирали в середньому 15 млрд грн ЄСВ на місяць, то зараз близько 10 млрд грн”

Дані глави ДФС Романа Насирова опосередковано підтверджують версію про те, що зниження ставки ЄСВ дозволило роботодавцям вивести частину зарплатного фонду з тіні, не підвищуючи окладів — збільшили тільки офіційну частину зарплат.

Перспективи підвищення зарплати багато в чому залежать від сфери професійної діяльності. За даними Держстату, найкраще оплачується праця авіаторів (25,2 тис. грн), фінансистів (10,4 тис. грн) і працівників, зайнятих у сфері телекомунікацій (9,2 тис. грн). Ці сфери діяльності в офіційній статистиці традиційно займають провідні позиції. Але в 2016 році зарплати в сфері оборони, держуправління і соцстраху підвищилися на 50% (до 6,4 тис. грн), у сільському, лісовому і рибному господарстві — на 41% (до 4,6 тис. грн), у будівництві — майже на 30% (4,9 тис. грн).

В Експрес-огляді змін заробітних плат, кадрових політик і компенсацій компанії EY за перше півріччя 2016 року найбільше зростання заробітних плат відзначено у сфері агрохімії та IT. “У сегменті IT, як раніше, не вистачає фахівців, вузи просто не встигають їх готувати в потрібній кількості, — пояснює старший консультант Надія Клепас. — Тому для утримання ключових співробітників IT-компанії змушені регулярно підвищувати зарплати. Разом зі збільшенням кількості розробників в штаті таких фірм також розростається чисельність адміністративного персоналу, а їхня зарплата в гривневому еквіваленті підвищується вже не так швидко, як раніше”.

Попит на агрономів, технологів та комерційних директорів в агросекторі створює передумови для підвищення зарплат і в цьому сегменті. Виходячи з активності роботодавців на кадровому порталі у межах 6-13% з початку 2016 року також зросли зарплати в сфері маркетингу, реклами, PR, HR, страхування, туризму, медіа, видавничої справи, продажу, автобізнесу, спорту, медицини і т. п. Почали надолужувати втрачені в попередні роки можливості для підвищення зарплат такі сфери, як фармацевтика, товари масового попиту (FМСG), виробництво, орієнтоване на зовнішні ринки. Удача в цьому році посміхнулася далеко не всім. Аутсайдерами за темпами зростання зарплат стали фінансовий сектор і юриспруденція, де пропозиція кваліфікованих кадрів помітно перевищує попит.

Полювання за “головами” йде в основному в тих галузях, в яких спостерігається пожвавлення і зростання зарплат. “Найбільше хедхантинг поширений у сферах ІТ і телекомунікацій, виробництві, маркетингу і сільському господарстві. Зокрема, іноземні інвестори, які знову почали активно заходити на ринок України, мають велику потребу в висококваліфікованих технологах та інженерах з аграрного сектора, яких на ринку бракує”, — розповідає Катерина Мащенко.

На 3,8%, до 355,7 тис., зменшилася кількість зареєстрованих безробітних в Україні в серпні 2016 року порівняно з липнем

За спостереженнями команди рекрутингової компанії, традиційно переманюють топ-менеджерів і вузьких, дорогих фахівців — генеральних директорів, директорів з розвитку бізнесу, директорів з продажів, маркетингу, старших розробників, менеджерів проектів і т. д. До цього списку Наталія Дворська додає менеджерів середньої ланки, особливо у сфері продажів.

Під приціл хедхантерів може потрапити не тільки керівник, але і кваліфікований вузькопрофільний фахівець з багаторічним стажем і об’ємною базою професійних контактів. Опитані роботодавці підтверджують наявність кадрового дефіциту в деяких сферах, через що вони змушені придивлятися до вже працевлаштованих фахівців. Приміром, у ДТЕК зараз найбільш затребувані технічні та IT-фахівці, а також фінансові аналітики. А компанія з виробництва продуктів харчування шукає вузькогалузевих фахівців для свого масложирового бізнесу.

Кадровики роблять прогнози на наступний рік зі стриманим оптимізмом. На їхню думку, зростання зарплат продовжиться. Однак навряд чи варто сподіватися на значне поліпшення ситуації в порівнянні з 2016-м. “За даними наших досліджень, більше половини компаній (57%), виплачують винагороду у гривні, уже запланували підвищення зарплат на 2017 рік в середньому на 12%. Серед компаній, які деномінують винагороду в інвалюті, таких 38%. Максимальне зростання зарплат запланували в IT-секторі (в середньому на 14%), логістичній сфері (13%) і промисловості (13%)”, — розповідає старший консультант Альона Нікуліна.

Позаяк багато компаній поки ще не завершили складання планів на наступний рік, фактично частка підприємств, які будуть індексувати зарплати наступного року, може виявитися ще більшою. Як і у 2016-му, зарплатні перспективи кожного конкретного співробітника залежатимуть від його ефективності і цінності для роботодавця. “З 2014 року намітився великий відтік грамотних фахівців з країни. Тому багато компаній активніше зайнялися формуванням внутрішніх університетів та програм розвитку своїх співробітників. За останні роки вони змогли виростити ключових фахівців, яким і будуть підвищувати зарплати у 2017 році для їх утримання в компанії”, — говорить Надія Клепас. В інших випадках, додає вона, зростання буде не більше, ніж в 2016 році, — в межах 5-10%.

Завершення гострої фази економічної кризи буде зміщати пріоритети компаній від завдання виживання за будь-яку ціну в бік розвитку, в тому числі і кадрового. “Починаючи з другого півріччя 2015 року кількість вакансій на hh.ua збільшилася втричі. Поряд з активізацією роботодавців активність шукачів знижується. І це значить, що масові скорочення залишилися позаду, а на ринку вже немає великого напливу безробітних. Понад 90% компаній набрали персонал. Більше чверті підприємств розширювали штат по всіх напрямках, і це вдвічі більше, ніж у 2015-му”, — ділиться спостереженнями Катерина Мащенко.

В умовах пожвавлення економіки заводити розмову з роботодавцем про підвищення зарплати стане легше.

Правда України

your ads here!

залишити коментар: