завжди свіжі новини

Всі новини

Українські приватні клініки активно пробиваються до бюджетних грошей

private-clinic

Вітчизняні приватні клініки активно пробиваються до бюджетних грошей. Вони всіляко переконують чиновників відкрити їм доступ до участі в державній програмі медичного страхування населення, яку влада обіцяє запустити вже з наступного року.

Самі топ-менеджери і власники VIP-лікарень не втомлюються демонструвати турботу про здоров’я нації, стверджуючи, що зможуть надати українцям такі послуги і сервіс, з якими зроду не зрівнятися державним клінікам.

Втім, насправді бажання приватників лікувати всіх без розбору пояснюється набагато простіше: платоспроможна аудиторія, на яку вони традиційно орієнтувалися, більше не росте, тож можливостей для збільшення прибутку у медиків практично не залишилося.

Надії приватних ескулапів прорватися до державних грошей небезпідставні. Як заявив заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк, МОЗ планує вже з наступного року запустити програму медичного страхування первинного рівня (обслуговування у лікарів-терапевтів, обстеження, аналізи тощо).

В ній чиновники мають намір реалізувати принцип “гроші йдуть за пацієнтом”, тобто розподільнику бюджетних грошей (а ним, швидше за все, стане новий страховий фонд) повинно бути все одно, якій клініці — державній чи приватній — платити. Лише б вона надавала послуги належного рівня та за прийнятною ціною. Плюс — її повинен вибрати сам пацієнт.

Але перш клініки повинні будуть взяти участь у тендерах, довівши, що їм є що запропонувати державі. І з цим, як вважає головлікар клініки Спіженко Антон Шкіряк, проблем не буде.

“У державних клініках, звісно, є хороші лікарі. Але там немає хорошого сервісу”, — пояснює він, додаючи, що вони, наприклад, збираються зіграти на технологічності і швидкості: від моменту виявлення захворювання до постановки діагнозу і призначення лікування може пройти всього кілька годин, тоді як в державній лікарні для цього знадобиться, як мінімум, тиждень.

Наявність нового обладнання і передові технології дозволяють приватникам вже зараз отримувати гроші з держави. Наприклад, як розповідає операційний директор клініки Дмитро Луфер, вони брали участь у програмі одеської влади з надання послуг населенню за гроші місцевого бюджету.

“Ми змогли виграти тендер, бо тільки наша клініка в регіоні запропонувала комп’ютерну томографію для дітей”, — пояснив він.

Втім, медики турбуються, що їхні державні колеги, яких і зараз годує держава, будуть демпінгувати. Наприклад, в клініці наводять приклад, коли їхні колеги з державних лабораторій, які закуповують реактиви та обладнання за бюджетний кошт, виставляють нижчі ціни.

Павло Ковтонюк вважає, що така “нерівноправність” — тимчасова. Як тільки державні лікарні відпустять у вільне плавання”, а зробити це планується з наступного року, всі медики працюватимуть в однакових умовах. І хто з них краще — визначатиме виключно ринок.

Експерти розраховують, що медичне державно-приватне партнерство зробить наше здоров’я цікавим для західних інвесторів. Поки останні лише визнають перспективність ринку потенційних пацієнтів, але не поспішають вкладати сюди кошти.

“Іноземних бізнесменів зупиняє маса труднощів, і головна з них — саме відсутність медичного страхування”, — пояснює виконавчий директор компанії Катерина Сивакова.

Серед інвесторів, які вже на низькому старті і тільки чекають “сигналу” з боку нашого МОЗ, вона називає бізнесменів із США, Канади, Ізраїлю.

Залежність бізнесу від медичних страховок зрозуміла. Сегмент пацієнтів із середнім і високим рівнем достатку, на який традиційно орієнтуються приватні клініки, давно не росте, а по мірі того, як медики підвищують розцінки, навіть скорочується.

Вихід же на застраховану аудиторію дозволяє розраховувати на непогані гроші. Хоча поки не відомий бюджет лікування середньостатистичного українця, експерти сходяться на думці, що він навряд чи буде менше 3 тис. грн. на рік. Тобто, на кону понад 100 млрд. грн.

Що дасть дружба приватників від медицини з чиновниками простим українцям? На перший погляд — підвищення якості лікування. Адже в приватних клініках немає черг, зате є приємні інтер’єри і люб’язний персонал. Але така “картинка” зараз доступна лише тим, хто платить по повній. І де гарантії, що за скромні бюджетні гроші пацієнтам надаватимуть послуги такої самої якості, а не пустять їх “з чорного ходу”.

Експерти не відкидають, що обслуговування клієнтів страхових може стати для приватних клінік схемою вибивання грошей хворих, коли їм запропонують доступний по страховці мінімум, але натякнуть, що для користі пацієнта потрібно пройти ще масу обстежень, за які вже потрібно платити окремо.

Тим більше, що уніфікованих протоколів лікування більшості захворювань в Україні поки немає, і розробити їх до початку 2017 р. вже навряд чи встигнуть. А значить, кожен лікар може рекомендувати список процедур і ліків на свій розсуд.

Правда України

your ads here!

залишити коментар: