завжди свіжі новини

Україна

В Інституті нацпам’яті Польщі «здивовані» рішенням України зупинити легалізацію польських меморіалів

В Інституті національної пам’яті Польщі заявили, що здивовані рішенням українського інституту національної пам’яті щодо зупинки процесу легалізації польських меморіальних об’єктів на території України. Про це йдеться в повідомленні на сайті відомства.

«Інститут національної пам’яті – Комісія з переслідування злочинів проти польського народу, з подивом сприйняв «заяву щодо знищення колективних поховань членів Української повстанської армії в Польщі», опубліковану 27 квітня…Інститут національної пам’яті також не визнає «призупинення легалізації незаконних польських місць пам’яті» в Україні», – йдеться у заяві.

В польському інституті також наголошують, що не сприймають аргументів Києва про те, що в 90-х роках минулого століття у законодавчому полі Польщі існував «правовий вакуум» у питанні встановлення меморіалів.

«Польська сторона неодноразово підкреслювала в листуванні з українськими партнерами, що об’єкт, який існує з 1994 року на кладовищі у Грушовичах, має бути знесений для проведення археологічних робіт і підтвердження наявності людських останків під пам’ятником», – заявили у відомстві.

Там додали, що в разі підтвердження існування останків, могила буде впорядкована і «підлягатиме правововому захисту з боку польської держави».

27 квітня український інститут національної пам’яті у відповідній заяві повідомив, що припиняє процес легалізації польських меморіальних об’єктів на території України. Це рішення стало реакцією на повідомлення про руйнування братської могили воїнів УПА в Грушовичах, що поблизу польського міста Перемишля. Як заявили в інституті, це вже 15-й «акт наруги» над місцями пам’яті українського народу в Польщі з 2014 року.

26 квітня у селі Грушовичі в Підкарпатському воєводстві Польщі розібрали пам’ятник воїнам УПА, споруджений на місцевому цвинтарі 23 роки тому.

Як повідомив інтернет-сайт portalprzemyski.pl, монумент, встановлений місцевими українцями, демонтували діячі польських націоналістичних організацій. Повідомлялося, що пам’ятник зруйнували за дозволом місцевої влади як «нелегально встановлений».

Протест з приводу демонтажу пам’ятника на кладовищі у Грушовичах висловило Об’єднання українців Польщі. У своїй заяві організація назвала подію в селі Грушовичі «черговою антиукраїнською провокацією», здійсненою за два дні до 70-річчя операції «Вісла».

Упродовж кількох останніх років пам’ятник воїнам УПА в Грушовичах неодноразово пошкоджували та осквернювали.

             

залишити коментар: