завжди свіжі новини

Україна

Адвокат Януковича: рішення суду про заочне розслідування у справі «Укртелекому» ухвалили вже давно і з порушеннями

Адвокат колишнього президента України Віктора Януковича заявив, що інформація про заочне розслідування у справі його клієнта і компанії «Укртелеком», про яке раніше в понеділок повідомили в Генеральній прокуратурі України, було винесене ще майже два роки тому і, на його думку, з порушеннями.

«Ця інформація дворічної давнини. Рішення Печерського районного суду було винесено ще в липні 2015 року. До цього часу про це рішення замовчувалося, оскільки воно прийняте з очевидними порушеннями процесу – на момент його винесення розшук Віктора Януковича Інтерполом було припинено. А в законі на той час містилась однозначна вимога, що особа, проти якої порушувалася справа, мала перебувати в міжнародному розшуку», – заявив адвокат юридичної компанії Aver Lex Віталій Сердюк.

За його словами, ці порушення стали предметом оскарження в Європейському суді з прав людини, яке подали британські адвокати Януковича і про яке вони повідомили ще в жовтні 2015 року.

Цю заяву адвоката в Генеральній прокуратурі України ще не коментували.

Раніше в понеділок речниця генерального прокурора України Юрія Луценка Лариса Сарган повідомила деякі дані про досудове розслідування у кримінальному провадженні в так званій справі «Укртелекому», в якій Віктор Янукович є одним із фігурантів. При цьому вона, між іншим, повідомила, що отримано дозволи суду на здійснення спеціального розслідування стосовно колишнього президента України Віктора Януковича і колишнього міністра фінансів Юрія Колобова. Коли саме були отримані ці дозволи, вона не уточнила.

У жовтні 2015 року англійська адвокатська компанія Joseph Hage Aaronson LLP оприлюднила прес-реліз про те, що колишній президент України Віктор Янукович подав позов до Європейського суду з прав людини у зв’язку з «неодноразовими порушеннями Україною прав людини щодо нього». При цьому як одна з причин подання позову було вказане рішення Печерського районного суду Києва щодо початку процедури заочного розслідування щодо Януковича. Коли саме був поданий позов, у повідомленні не уточнили.

Наприкінці липня 2015 року Інтерпол зняв інформацію про міжнародний розшук Януковича зі свого сайту – як заявили його британські адвокати, після того, як вони оскаржили рішення про розшук. Українські правоохоронці наголошували, що Інтерпол обмежив публічний доступ до інформації про розшук Януковича тимчасово, для додаткової перевірки, але це не означало припинення самого розшуку. Врешті, як заявили його британські адвокати 3 травня цього року, Інтерпол остаточно зняв Януковича з розшуку рішенням своєї сесії 27 лютого – 3 березня.

Віктор Янукович є фігурантом кількох кримінальних справ, зокрема, щодо перевищення ним повноважень від листопада 2013-го до лютого 2014 року, щодо масових убивств активістів Майдану, а також за фактом захоплення ним державної влади в 2010 році. Наразі жодне з цих проваджень не розглядається в судах по суті. Крім того, щодо нього порушене, серед інших, кримінальне провадження у справі про приватизацію «Укртелекому», за яким його й оголошували в міжнародний розшук.

             

залишити коментар: