завжди свіжі новини

Україна

Артеменко заявив, що не прибув зі США до Києва через анулювання українських паспортів

Народний депутат України Андрій Артеменко (позафракційний), який був позбавлений українського громадянства, заявив, що не зміг прибути до парламенту в понеділок, бо всі три його закордонні паспорти громадянина України анульовані.

Як сказав він в ефірі телеканалу «112 Україна», він перебуває у Вашингтоні у США і офіційно отримав інформацію від міграційної і прикордонної служб, що йому заборонений в’їзд на територію України при використанні трьох його українських закордонних паспортів – двох загальногромадянських і дипломатичного, – бо вони анульовані з 5 травня.

За його словами, саме тому він «фізично не може перетнути кордон України» для того, щоб прибути на засідання комітету, засідання Верховної Ради, щоб «виконувати свої обов’язки: голосувати чи приймати необхідні в Україні закони».

Чому він не прибув до України, використовуючи паспорти інших країн свого громадянства, зокрема, Канади, Артеменко не пояснив.

Раніше в понеділок комітет із питань регламенту Верховної Ради України затвердив проект постанови про дострокове припинення повноважень позафракційного народного депутата Андрія Артеменка і рекомендував внести його на розгляд парламенту. Проект цієї постанови вже зареєстрований у Верховній Раді.

5 травня в Державній міграційній службі України заявили, що президент України Петро Порошенко ще наприкінці квітня підписав указ про позбавлення громадянства України народного депутата Андрія Артеменка. За повідомленнями, причиною стало те, що Артеменко має також громадянство Канади; українське законодавство передбачає, що свідоме набуття іншого громадянства призводить до втрати українського. Про канадське громадянство Артеменко заявив наприкінці лютого сам, додавши, що скільки ще він має громадянств – «це тема окремої прес-конференції».

Тим часом минулого тижня Вищий адміністративний суд відкрив провадження в адміністративній справі за заявою Андрія Артеменка щодо позбавлення його українського громадянства. Адвокат Артеменка Леонід Сиваков раніше повідомив ЗМІ про звернення до суду з проханням визнати незаконним і скасувати указ президента про припинення українського громадянства депутата.

Для громадян Канади в’їзд до України на термін до 90 днів безвізовий.

your ads here!

залишити коментар: