завжди свіжі новини

Україна

Сотні людей прийшли на «Ніч музеїв» у Дніпрі, присвячену невідомим сторінкам української історії

У Дніпрі в Національному історичному музеї імені Яворницького відбулася акція «Ніч музеїв». За словами директора музею Надії Капустіної, це шестигодинний безперервний потік екскурсій, розваг та спілкування. Як зазначила директор, історичний музей у Дніпрі був першим музеєм України, який приєднався до цієї міжнародної акції. Цього року він проводить «музейну ніч» для відвідувачів уже вдванадцяте.

Як сказала Капустіна, цього разу в організації «ночі» бере участь рекордна кількість людей: це і самі музейники, і виконавці вокально-хореографічних колективів, учасники військово-історичного клубу, представники школи бойового мистецтва і навіть військовий оркестр. Вони допомагають відтворити атмосферу різних періодів історії краю. Участь у заході беруть сотні відвідувачів, біля дверей музею – черга.

За словами організаторів, цього року проект «Ніч музеїв-2017», зокрема, присвячений невідомим сторінкам української історії. Дійство розгорнули на семи тематичних локаціях.

 

 

 

У залах музею відвідувачі можуть уявити себе громадянами давньогрецького полісу, взяти участь у козацьких розвагах, дізнатися щось нове про українську культуру та мову, поринути у світ палацової музики, поцікавитись своїм родоводом тощо.

В одному із залів ведеться «мобілізація» до полку січових стрільців-вільних козаків: відвідувачам розповідають про їхню звитягу й роль у національно-визвольних змаганнях початку минулого століття. В іншому залі можна «записатись» до «Просвіти», або ж отримати «посвідчення» про походження з роду козаків.

Також у залах музею відвідувачам пропонують побувати на показі мод різних епох 20-го століття, зробити зачіску в стилі 30-х, 40-х чи 60-х, купити товари «воєнторгу» тощо.

А ще «Ніч музеїв» – це можливість поспілкуватися з істориками, потримати в руках історичну зброю та зробити «селфі» з експонатами. Окрім заходів у самому музеї, на вулиці відбуваються майстер-класи, концерти живої музики, працюють буфети.

За словами організаторів, «Ніч музеїв» має на меті презентувати музей у незвичному вигляді в незвичний час.

Уперше акція «Ніч у музеї» пройшла 1997 року в Берліні. 2001 року в ній брали участь музеї вже 39 країн Європи та Америки. «Ніч у музеї» у світі відбувається під егідою ЮНЕСКО, Ради Європи та Міжнародної ради музеїв.

Наразі практику нічних екскурсій має понад дві тисячі музеїв у сотнях міст Європи.

             

залишити коментар: