завжди свіжі новини

Україна

У Кривому Розі півтисячі шахтарів-страйкарів піднялись на поверхню для переговорів із адміністрацією

У Кривому Розі шахтарі шахт ПАТ «Євраз Суха балка» – «Ювілейна» і «Фрунзе», – які не виходили на поверхню після зміни, вимагаючи підвищення заробітних плат, піднялись із забою для переговорів із адміністрацією, повідомив Радіо Свобода голова міської організації Незалежної профспілки гірників України Юрій Самойлов.

За його словами, працівники шахти «Фрунзе» пробули під землею понад дві доби. Загалом у страйку брало участь близько півтисячі гірників.

Задля переговорів із адміністрацією підприємства гірники та їхні родичі також розблокували під’їзні залізничні колії, якими відвантажується продукція, підтвердив представник профспілки.

За словами Самойлова, вимога гірників щодо підвищення заробітної плати на підприємстві в доларовому еквіваленті до 1 тисячі доларів США залишається незмінною. Окрім того, працівники шахт наполягають на виплаті їм щорічної «13-ї» заробітної плати, соціальної допомоги на оздоровлення тощо.

Також, як сказав Самойлов, профспілка здійснює внутрішнє розслідування інциденту із забороною постачання води та їжі гірникам до шахти під час страйку. Він не виключив, що до вимог шахтарів додасться вимога звільнення з посади відповідального посадовця адміністрації, який дав такий наказ.

Раніше у прес-службі підприємства «Євраз Суха балка» повідомили Радіо Свобода, що «керівництво веде конструктивний діалог із шахтарями». Подробиці щодо переговорів не оприлюднювались.

У четвер уранці стало відомо, що шахтарі шахт «Фрунзе» та «Ювілейна» ПАТ «Євраз Суха балка» у Кривому Розі не виходять із забою, вимагаючи підвищення заробітних плат до рівня 2012 року в доларовому еквіваленті – до 1 тисячі доларів США.

Минулого тижня у Кривому Розі після нічної зміни не вийшли на поверхню близько 400 працівників чотирьох шах ПАТ «Криворізький залізорудний комбінат» – шахт «Батьківщина», «Гвардійська», «Тернівська» та «Жовтнева». Головна вимога, висловлена на зборах трудових колективів під землею, – така сама: підвищення оплати праці гірників до рівня 2012 року, коли їхня зарплата в перерахунку на долари США складала близько тисячі. Після доби протесту адміністрація і протестувальники домовились про початок переговорів і створили спільну робочу групу.

Із аналогічною вимогою, підвищити заробітну плату до 25–26 тисяч гривень (у доларовому еквіваленті до 1 тисячі доларів США), мітингували в четвер і працівники металургійного комбінату «АрселорМіттал Кривий Ріг». Вони теж пригрозили страйком, якщо цю вимогу не виконають.

             

залишити коментар: