завжди свіжі новини

Україна

Дніпро: влада не підтверджує забруднення річки нафтопродуктами, про яке заявляли активісти

У Дніпрі громадські активісти завили про виявлення перевищення норм вмісту нафтопродуктів у воді в акваторії Дніпра, влада це спростовує.

Як поінформувала голова громадської ради при Екологічній інспекції Дніпропетровській області Тетяна Лампіка, наприкінці травня місцеві жителі помітили маслянисті плями на поверхні води практично в центрі міста – в районі Фестивального причалу та Набережноїі забили на сполох. За їхніми даними, на поверхні води було зафіксовано велику пляму, яка потім розпалась на близько двох десятків менших – від 2 до 5 метрів у діаметрі.

Як заявив Радіо Свобода старший науковий співробітник екологічної лабораторії університету інженерів залізничного транспорту Максим Сорока, у ході практики його студенти також звернули увагу на маслянисті плями на поверхні Дніпра, взяли проби і здійснили аналіз на базі навчальної лабораторії ECODIIT. За даними аналізу, вміст нафтопродуктів у пробі склав 1,1 міліграма на дециметр кубічний, що, за словами фахівця, утричі перевищує норму для водойм побутового призначення і у двадцять разів для водойм рибогосподарського призначения.

«Це було локальне забруднення. Про викид заводу чи великого підприємства не йдеться. Я бачу два варіанти: або це був локальний викид прогулянкових катерів, або ж хтось викинув у воду промаслену деталь або каністру з маслом, що дало такий різкий фон…Це не був офіційний протокол, це виявили студенти – екологи. Мова йде про відповідальне ставлення до природокористування», – зазначив Сорока.

Водночас у відповіді на інформаційний запит Радіо Свобода з Департаменту екологічної політики Дніпровської міської ради повідомили, що фахівці департаменту разом з фахівцями Лабораторного центру Держсанепідслужби виїздили на місце і брали проби води: проби відповідають нормативам.

«На момент відбору проб при візуальному обстеженні плями від забруднення нафтопродуктами були відсутні. За результатами дослідження вміст нафтопродуктів був в межах допустимих нормативів (0,3 мг/дм3) для водойм комунально – побутового призначення», – йдеться у відповіді з департаменту.

У січні 2017 року на Дніпропетровщині відкрили кримінальні провадження через затоплення плавучого крана в річці Дніпро в річковому порту Кам’янського. Керівництво ПАТ «Дніпродзержинський річковий порт» тоді заявило про ймовірне потрапляння в Дніпро близько 300 тонн мазуту, однак офіційні інстанції це відкидали.

             

залишити коментар: