завжди свіжі новини

Україна

Пошуковці заявляють, що виявили місце падіння літака часів Другої світової війни на Житомирщині

Пошуковці заявляють про виявлення місця падіння радянського літака часів Другої світової війни на території Житомирської області.

Як повідомив Радіо Свобода керівник всеукраїнської громадської організації «Союз «Народна пам’ять» Ярослав Жилкін, на місці падіння виявлені останки літака, загиблого орієнтовно 1941 року, які потребують ідентифікації.

За словами Жилкіна, пошукова експедиція ще не завершена. За попередніми даними, на місці падіння літака виявлені останки щонайменше двох членів екіпажу.

«Ми припускаємо, що це 1941 рік. Це підтверджується датуванням боєприпасів та частин приладів, знайдених там же. На місці падіння також знайдені фрагменти останків екіпажа – можливо, як мінімум, двох людей. Є надія ідентифікувати марку літака, а вже потім працювати з архівами. Торік ми працювали над підйомом іншого літака. І от місцеві жителі вказали нам місце падіння цього. Передова група виїхала туди і за допомогою технічних засобів вдалось це підтвердити. Дуже обережно, ми говоримо про те, що це може бути літак марки СБ – середній бомбардувальник – зразку 30-их років розробки», – розповів Радіо Свобода Ярослав Жилкін.

 За його словами, встановлення марки літака дасть можливість ідентифікувати останки екіпажу для подальшого перепоховання.

«Я прошу фахівців, які знаються на авіації тих років, нам допомогти, адже дуже складно за дрібними фрагментами встановити марку літака. Коли ми встановимо марку, то в архівах можна буде знайти, з яким екіпажем було втрачено зв’язок у цьому районі. Сподіваємось, що тоді вдасться ідентифікувати екіпаж, з’ясувати прізвища. Якщо знайдуться родичі, то вони можуть бути перепоховані за рішенням родичів на батьківщині або на місцевому цвинтарі», – сказав Ярослав Жилкін.

2016 року на Житомирщині, біля хутора Шевченка, пошуковці знайшли місце падіння радянського штурмовика. За спогадами місцевих жителів, в 1944 році над селом був жорстокий повітряний бій, німецька авіація збила кілька літаків.

             

залишити коментар: