завжди свіжі новини

Україна

Черкаси: активісти блокували виїзд із суду підозрюваного в організації вбивства журналіста Сергієнка

У Черкасах активісти понад годину блокували виїзд із території Будинку правосуддя автозаку з підозрюваним в організації вбивства журналіста Василя Сергієнка після засідання Апеляційного суду Черкаської області, на якому розглядали оскарження обраного Вадимові Мельнику запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Активісти блокували запасний вихід із Будинку правосуддя, звідки мали вивозити підозрюваного, причепом із будівельним сміттям та двома сміттєвими баками і палили там шини. Зрештою, активісти випустили автозак із підозрюваним з території суду, але пообіцяли під час наступного засідання чергувати і біля СІЗО, і біля суду.

Також активісти зустріли вигуками «Ганьба» рішення колегії суддів Апеляційного суду Черкаської області про те, що наступне засідання у справі має відбутися 9 червня у форматі відеоконференції. Активісти заявили, що вбачають у таких діях суду навмисне затягування справи.

На засіданні суду на відеоконференції наполягав сам підозрюваний та його адвокат Сергій Гончар, бо Вадим Мельник вважав, що в залі суду йому може загрожувати небезпека. Крім того, на суді був присутній лише один захисник Мельника, інший начебто занедужав. Підозрюваний наполягав, щоб під час засідання апеляційного суду були присутніми обидва його захисники. Натомість представники прокуратури заявляли, що підстав для проведення відеоконференції немає, та й заяви щодо того, що підозрюваному загрожує небезпека, до них не надходили.

Зрештою, колегія суддів задовольнила клопотання сторони захисту. Для проведення відеоконференції Вадима Мельника тимчасово етапують до слідчого ізолятора, бо в ізоляторі тимчасового тримання немає технічних можливостей для відеозв’язку.

Крім того, в середу Черкаська міська рада проголосувала за звернення до Вищої ради правосуддя зі скаргою на дисциплінарний проступок суддів Апеляційного суду Черкаської області Ігора Поєдинка, Ірини Соломки та Миколи Ятченка, які 30 травня ухвалили рішення відпустити з-під варти Вадима Мельника. Черкаські міські депутати вимагають відсторонити цих суддів від займаних посад.

Це вже друга апеляція у справі Вадима Мельника. 16 травня у Національній поліції заявили про затримання в Києві підозрюваного в організації викрадення і вбивства журналіста Василя Сергієнка. 17 травня Придніпровський районний суд Черкас обрав запобіжний захід Вадимові Мельнику у вигляді тримання під вартою терміном на 60 днів без можливості внесення застави.

30 травня апеляційний суд змінив запобіжний захід: замість тримання під вартою призначив Мельникові нічний домашній арешт із застосуванням електронного браслета. Відпустити Мельника мали одразу в залі суду. Однак активісти заблокували і вихід підозрюваного з камери, і самих суддів у залі засідання. Після двох годин блокування до зали повернувся слідчий і оголосив нову підозру Вадимові Мельнику – створення злочинної організації. 1 червня Придніпровський районний суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою терміном на 60 днів (до 28 липня включно) без можливості внесення застави.

4 квітня 2014 року журналіста Василя Сергієнка викрали зі власного подвір’я в Корсунь-Шевченківському Черкаської області, а наступного дня знайшли закатованим у замаскованій ямі зі сміттям у Виграївському лісі.

Василеві Сергієнку було 58 років, у Корсунь-Шевченківському в нього залишилася мати, доглядати яку за кілька років до вбивства він і приїхав із Запоріжжя. Йому посмертно присвоєне звання Герой України.

Вбивство розслідують за статтею «викрадення людини та умисне вбивство викраденої людини, вчинене за попередньою змовою групою осіб».

             

залишити коментар: