завжди свіжі новини

Україна

Порошенко заявляє про готовність внести до Ради законопроект про антикорупційний суд до кінця року

Президент України Петро Порошенко заявляє про готовність внести законопроект про антикорупційний суд, підготовлений експертами, до Верховної Ради до кінця цього року.

«Я як президент продемонстрував політичну волю, ми це вносимо, і для мене ключова позиція ваша щодо врахування висновків Венеціанської комісії. Причому не допускаю ніяких політичних тисків ні від кого, і об’єктивне законодавство має бути якнайшвидше проголосоване у Верховній Раді», – сказав президент.

Порошенко зазначив, що законопроект про антикорупційний суд має врахувати важливі позиції, зокрема щодо іноземних експертів, гарантії безпеки для суддів, прозорість та незалежність добору кандидатів в судді. 

Президент також додав, що створення антикорупційного суду має бути завершено у 2018 році.

Експерти презентували президенту Україну Петру Порошенку проект закону про Антикорупційний суд, який буде направлено до Верховної Ради. У нараді взяли участь засновник Фонду інновацій та розвитку Георгій Вашадзе, науковець і експерт ОБСЄ Анатолій Заєць, директор Фонду інновацій та розвитку Роман Яковлєв, суддя ВССУ Валентин Сердюк і заступник глави АПУ Олексій Філатов.

21 грудня Верховна Рада відкликала депутатський законопроект №6011 про створення антикорупційного суду.

Петро Порошенко неодноразово заявляв про готовність внести до кінця цього року до Верховної Ради проект закону про антикорупційний суд.

«Transparency International Україна» наголошує, що основою для президентського законопроекту повинні стати напрацювання групи експертів, що були викладені у законопроекті №6011 «Про антикорупційні суди» із врахуванням рекомендацій Венеціанської комісії.

Створення антикорупційних судів в Україні передбачає закон про судоустрій і статус суддів, схвалений у 2016 році. На початку лютого законопроект №6011 про антикорупційні суди зареєстрували у Верховній Раді. Він, серед іншого, передбачає, що суддів обиратиме окрема конкурсна комісія з міжнародними експертами у складі. Цей документ критикували, зокрема у Вищій раді правосуддя вважають, що законопроект у цій редакції суперечить Конституції України.

             

залишити коментар: