завжди свіжі новини

Україна

Двох фігурантів «справи Віти Заверухи» суд залишив під вартою

Колегія Дарницького районного суду Києва 6 лютого залишила під вартою ветеранів бойових дій на Донбасі Андрія Романюка та Євгена Кошелюка, яких звинувачують у збройному нападі на АЗС у Києві та в убивстві двох міліціонерів, які їх переслідували. Таке рішення оголосила головуюча в справі суддя Тетяна Щасна. Цей запобіжний захід діятиме до 6 квітня.

Романюк та Кошелюк перебувають під вартою з травня 2015 року, перший на час затримання був неповнолітнім. На цьому факті, а також на тому, що Романюк з 16 років воював у складі українських добровольчих підрозділів на Донбасі, наголошували адвокати, однак на позицію обвинувачення це не вплинуло.

«Я три роки за ґратами, і я розумію, що це не запобіжний захід, а відбування покарання. Я пройшов Майдан і війну, а мене після цього кинули до СІЗО і перші два місяці тримали в одиночній камері й пресували», – заявив під час судового розгляду Андрій Романюк.

«Якщо мене звільнять, я не ховатимуся від правосуддя. Я ніколи не жив для себе. Скільки я себе пам’ятаю, я жив для інших, це моя життєва позиція. Мені немає куди і немає для чого ховатися… Я хочу здобувати освіту зараз, а не в 30 років. Я хочу щось змінювати в Україні. Бо в нас за останні десятки років забули про творення: займаються тим, що відбирають щось в інших, силою або хитрістю», – наголосив підсудний. Його промову в суді зустріли оплесками.

Справа проти Андрія Романюка, Євгена Кошелюка, Віти Заверухи, Миколи Мнишенка й Данила Ситникова, ще відома як «справа Заверухи» та «справа вінницьких терористів». Мнишенка, Ситника й Заверуху, яким інкримінують ті ж злочини, звільнили з-під варти впродовж 2017 року. Причому Віта Заверуха, яку прокуратура назвала «керівником банди», вийшла під заставу розміром 1,6 мільйона гривень, ім’я того, хто вніс кошти, не розголошують.

У травні 2015 року стався напад на АЗС у Деснянському районі Києва. Був поранений оператор заправки. За даними МВС, під час переслідування підозрюваних два працівники полку міліції спеціального призначення загинули. 

Міністр внутрішніх справ України Арсена Аваков тоді заявив, що напад скоїли чоловіки 1991, 1995 і 1998 років народження. Один із них під час операції із затримання загинув. Інші двоє були затримані згодом неподалік у київській квартирі. Як повідомив Аваков, під час пограбування АЗС нападники викрали 823 гривні з каси. Прокуратура звинувачує в причетності до нападу і вбивства Віту Заверуху, Андрія Романюка, Євгена Кошелюка, Миколу Мнишенка і Данила Ситникова.

             

залишити коментар: