завжди свіжі новини

Україна

Запоріжжя: суд залишив під арештом росіянина, якого ФСБ підозрює у бойових діях у Сирії

Колегія Апеляційного суду Запорізької області залишила в силі рішення суду першої інстанції про застосування екстрадиційного арешту до громадянина Росії Аріфа Джабарова.

Під час судового засідання захисники Джабарова повідомили, що 5 лютого вони подали документи до Державної міграційної служби України щодо отримання їхнім підзахисним статусу біженця в Україні.

19 січня Жовтневий районний суд Запоріжжя обрав запобіжний захід громадянинові Росії Аріфу Джабарову у вигляді екстрадиційного арешту на два місяці – до 18 березня 2018 року.

Раніше, 17 січня, Шевченківський районний суд Запоріжжя відхилив два клопотання прокуратури – щодо продовження терміну арешту і застосування тримання під вартою до Джабарова, однак вже 18 січня працівники поліції затримали його при виході з СІЗО, а прокуратура звернулася до Жовтневого районного суду Запоріжжя щодо обрання нового запобіжного заходу.

У грудні 2017 року Шевченківський районний суд Запоріжжя арештував Джабарова за запитом ФСБ Росії на 30 днів. Джабаров прибув до Запоріжжя з Туреччини, де жив від 2012 року. В аеропорту він просив прикордонників надати йому можливість звернутися до міграційної служби України з метою отримання притулку, однак йому відмовили. Після цього Джабаров порізав собі вени і був затриманий поліцією.

На території Росії йому інкримінують частину 2 статті 208 Кримінального кодексу Росії (участь у збройних формуваннях, не передбачених законодавством Росії, а також участь на території іноземної держави у збройних формуваннях, не передбачених законодавством цієї держави, з метою, що суперечить інтересам Російської Федерації).

Раніше, у 2016–2017 роках, у судах Запоріжжя розглядалась справа щодо екстрадиційного арешту іншого громадянина Росії Руслана Мейрієва. Йому російські спецслужби інкримінують аналогічні правопорушення, згідно з Кримінальним кодексом Росії, що і Джабарову. Наразі Мейрієв відстоює у суді своє право на отримання в Україні статусу біженця.

             

залишити коментар: