завжди свіжі новини

Україна

Провина засуджених за скоєння терактів жителів Дніпра доведена – прокуратура

Провина засуджених за скоєння терактів у 2010-2012 роках жителів Дніпра Віктора Сукачова і Віталія Федоряка доведена, заявив 6 березня прокурор Генеральної прокуратури України Олександр Гладкий.

«Ми говоримо, що безапеляційно вважаємо провину доведену зібраними доказами. Процесуальні порушення, які допускались під час досудового слідства, ми вважаємо, – це дрібні порушення, які не впливають на суть обвинувального вироку. Вони допускались, бо дуже стиснуті були терміни слідства в справі. За 5 місяців справа була підготовлена і пішла до суду. Справа була безпрецедентною за кількістю обставин, які треба було встановити, за кількістю зайнятих у судовому розслідуванні осіб – 150 слідчих», – сказав Олександр Гладкий.

За його словами, на суді підсудні заявляли, що їхні зізнання у злочинах у ході досудового слідства не відповідають дійсності й дані під примусом, але перевірка довела, що ніякого тиску на них не чинилось. Як заявив прокурор, підсудні також заявляли про те, що під час слідства нібито читали про обставини злочинів в матеріалах справи, запам’ятовували, а потім відтворювали на камеру, однак експертиза довела, що свої свідчення вони давали вільно, без примусу й розповідали про такі подробиці, яких слідство не могло знати.

Прокурор також зазначив, що обвинувачення влаштовує вирок суду, але питання щодо подання на апеляцію ще не вирішене. 7 березня – останній день для подання апеляційної скарги.

«Вирок у справі обвинувальний, це нас влаштовує. Нас також влаштовує те, що вони отримали реальну міру покарання», – сказав Олександр Гладкий.

За його словами, вирок обвинуваченим був порівняно м’яким через те, що вони визнали свою провину й розкаялись, в іншому разі їм могло б загрожувати  суворіше покарання аж до довічного ув’язнення.

Як поінформував прокурор, Сукачов і Федоряк були обвинувачені за чотирма статтями Кримінального кодексу України – створення терористичної групи, участь у терористичній групі, здійснення терористичних актів та незаконне використання виготовлення вибухових пристроїв.

За його словами, судовий розгляд тривав так довго – майже шість років, бо справу фактично слухали двічі. Окрім того, у підсудних часто змінювались адвокати. Та і сам суд через завантаження не міг призначати судові засідання частіше, ніж двічі на тиждень.

Індустріальний районний суд Дніпра визнав винними у вчиненні терактів Віктора Сукачова і Віталія Федоряка за вчинення вибухів у 2010-2012 роках у Дніпрі, Харкові та Запоріжжі й визначив їм покарання у вигляді 12 років позбавлення волі. Рішення суду було ухвалене 28 лютого, однак ЗМІ відомо про нього стало тільки цими вихідними з реєстру судових рішень. Суд перерахував строк покарання, згідно із «законом Савченко», таким чином, як очікується восени 2018 року, обвинувачені можуть бути звільнені.

На останньому судовому засіданні, розповідає адвокат Віктора Сукачова Євген Новоженін, обоє підсудних під запис визнали свою провину і погодились з вироком, однак свідчити проти себе, скориставшись конституційним правом, відмовились. На апеляцію сторона захисту подавати не збирається. Справа надто затягнулась, аби пускати її ще «на одне коло», визнає адвокат і сподівається, що судове рішення – остаточне.

27 квітня 2012 року в Дніпрі вздовж центрального проспекту сталося чотири вибухи. Потерпіла 31 людина. Генеральна прокуратура заявила про затримання чотирьох чоловіків, підозрюваних у скоєнні вибухів. За офіційною версією, мотив у них був корисливий: чоловіки вимагали 3,5 мільйона доларів США від держави. Серед затриманих були дніпровський політолог Віктор Сукачов і його знайомі Віталій Федоряк, Дмитро Рева, Лев Просвірнін. Їх також звинувачували у скоєнні ще семи терактів у різних містах України. Пізніше, 2014 року, прокуратура відмовилось від обвинувачень щодо Дмитра Реви та Льва Просвірніна. Їх виправдали і випустили на волю. Суд над двома іншими фігурантами справи тривав – розпочався повторний розгляд справи.

             

залишити коментар: