завжди свіжі новини

Україна

Гуґ закликав сторони конфлікту на Донбасі дотримуватися «шкільного перемир’я»

Перший заступник голови Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ в Україні Александр Гуґ закликав сторони конфлікту на Донбасі дотримуватися так званого шкільного перемир’я, яке набуде чинності в ніч на середу, 29 серпня.

«Ми закликаємо сторони дотримуватися режиму припинення вогню. Ми знаємо, що сторони здатні зупинити бойові дії, якщо вони хочуть цього, і все тепер в їхніх руках. І вони мають забезпечити, щоб усі в їхніх лавах знали, що необхідно дотримуватися режиму припинення вогню – накази мають бути видані й опубліковані, щоб діти спокійно пішли до школи», – сказав Гуґ на брифінгу в Донецьку, повідомляє «Інтерфакс».

Він додав, що для сталого перемир’я необхідно розвести сили і засоби та відвести важке озброєння від лінії зіткнення, а ще сторони мають надати безперешкодний доступ спостерігачам СММ ОБСЄ на всій лінії зіткнення.

Александр Гуґ також повідомив, що Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні фіксує збільшення випадків застосування забороненого озброєння на Донбасі.

«Загальна кількість порушень режиму припинення вогню за минулий тиждень сягнула 5500 разів. Якщо порівнювати минулий тиждень і позаминулий, ми фіксуємо збільшення застосування забороненого Мінськими угодами озброєння приблизно в 3,5 раза», – сказав він.

За його словами, основними гарячими точками залишаються район Авдіївка – Донецький аеропорт – Ясинувата, південний і східний сектори Світлодарська, райони Маріуполя і населеного пункту Жолобок.

Читайте також: Обстріли України з території Росії: докази міжнародних організацій

За даними штабу Операції об’єднаних сил, вдень 28 серпня підтримувані Росією бойовики п’ять разів порушували режим припинення вогню, з них один раз із застосуванням важкого озброєння.

Тристороння контактна група під час переговорів у Мінську домовилася про нове перемир’я на Донбасі, починаючи з 00:01 середи, 29 серпня, приурочене до початку навчального року.

Це буде вже п’ята спроба домовитися про перемир’я лише за 2018 рік. Припинення вогню й раніше проголошувалися як безстрокові, але сторони відразу звинувачували одна одну в порушеннях. При цьому сторони щоразу заперечують свою вину і посилаються на провокації противників.

Збройний конфлікт на Донбасі триває від 2014 року після російської анексії Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці сепаратистів. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці». За даними ООН, за час конфлікту загинули понад 10 300 людей.

             

залишити коментар: