завжди свіжі новини

Україна

Дніпро: засуджений зашив собі рот, щоб «дискредитувати адміністрацію колонії» – пенітенціарії

У Дніпрі, в Ігренському виправному центрі № 133, ув’язнений Євген Данченко зашив собі рот на знак протесту «проти дій адміністрації» – інформацію про інцидент Радіо Свобода підтвердили ув’язнені закладу, а також у Південно-Східному міжрегіональному управлінні з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України.

За словами ув’язнених, напередодні звільнення адміністрація колонії відмовилася виплачувати засудженому заробітну плату за 5 місяців: замість 5 тисяч гривень він отримав 500. П’ять місяців чоловік пропрацював вантажником у важких умовах праці на заводі будівельних матеріалів.

Як повідомили Радіо Свобода в Південно-східному міжрегіональному управлінні з питань виконання кримінальних покарань, інцидент стався 12 вересня, але набув розголосу після публікацій у соцмережах. Там заявили, що інформація щодо невиплати зарплати засудженому не відповідає дійсності. Як пояснили у відомстві, із зароблених коштів чоловіка, згідно із законодавством, утримали податок на прибуток та кошти за комунальні послуги, побутове забезпечення й харчування. Свою згоду на це ув’язнений підтвердив поданою заявою.

В управлінні також поінформували, що зі скаргами щодо зарплати чоловік до адміністрації закладу не звертався.

«Ув’язнений не звертався ані адміністрації закладу, ні до медиків. Він просто зашив собі рот, інший засуджений відзняв відео, і потім він зразу зняв шви. Адміністрація закладу навіть не знала про це», – сказали у відомстві. Там вважають, що метою цього вчинку була «дискредитація адміністрації».

Відео інциденту, зняте в колонії, набуло розголосу в соцмережах після публікацій правозахисників.

У серпні 2018 року правозахисники заявили, що засуджених Ігренського виправного центру змушують працювати з небезпечними хімікатами в умовах антисанітарії, без спецодягу й належної оплати праці. За їхніми даними, в установі діє шкідливе виробництво для переробки тари з-під токсичних речовин на нову пластикову тару. Один із засуджених стверджував, що для нього робота на такому виробництві закінчилась реанімацією.

Через порушення в Ігренському виправному центрі відкрили кримінальне провадження за частиною 1 статті 272 Кримінального кодексу України (порушення правил безпеки під час виконання робіт із підвищеною небезпекою).

Водночас у виправному закладі заявили, що тара з-під небезпечних речовин в колонії не перероблялась, лише тара з-під побутової хімії. Щодо оплати праці в колонії повідомили, що вона досить низька (від 500 до 2 тисяч гривень на місяць) «через низький рівень виконання засудженими норми виробітку».

             

залишити коментар: