завжди свіжі новини

Україна

Рівень шкідливих речовин на Херсонщині не перевищено – МОЗ

Рівень шкідливих речовин у Херсонській області через хімічні викиди на півночі анексованого Криму не перевищено, здоров’я дітей та дорослих поза загрозою, повідомили у Міністерстві охорони здоров’я.

Відповідні структурні підрозділи МОЗ України та інших міністерств продовжують проводити регулярні лабораторні дослідження повітря і тримати на контролі стан здоров’я мешканців області, додають у МОЗ.

У міністерстві зазначили, що за результатами лабораторних досліджень ґрунту, води й повітря на території Херсонщини «перевищень допустимої концентрації оксиду азоту, оксиду сірки, сірководню, оксиду вуглецю не виявлено».

Заміри проводились у найближчих селищах прикордонної території Чаплинського й Каланчацького районів Херсонщини.

«Жодну дитину чи дорослого не було госпіталізовано до закладів охорони здоров’я області», – наголосили у МОЗ.

З 5 вересня медичні бригади проводять огляди мешканців області. Уже оглянуто 700 дітей у шістьох населених пунктах: у 12 з них виявлено скарги, пов’язані з можливими захворюваннями ЛОР-органів та дихальних шляхів, що не перевищує багаторічні показники, характерні для вересня, і не може бути пов’язане зі впливом хімічних речовин. Медичний огляд жителів Чаплинського та Каланчацького районів області, що потенційно можуть потрапити під вплив небезпечних факторів, триває, зазначили в міністерстві.

У Держприкордонслужбі 6 вересня повідомили, що через екологічну небезпеку українські контрольно-пропускні пункти «Каланчак» і «Чаплинка» на адміністративному кордоні з анексованим Росією Кримом тимчасово припиняють свою роботу.

Президент Петро Порошенко на засіданні Ради національної безпеки і оборони України наголосив на необхідності створення міжнародної комісії, щоб зупинити екологічну катастрофу в тимчасово окупованому Криму. 

Фактична влада Криму заявляє, що причиною викидів шкідливої речовини на півночі півострова є випаровування вмісту кислотонакопичувача, використовуваного підприємством «Кримський титан».

Водночас у Міноборони України наполягають, що викид хімічних речовин на території анексованого Криму стався через військових Збройних сил Росії, які на тренуваннях обстріляли відстійники відходів титанового й содового заводів.

Жителі кримського міста Армянська продовжують скаржитися на погіршення самопочуття, їдкий запах у повітрі, першіння в горлі, особливо у вечірній час.

4 вересня фактична влада Криму оголосила, що концентрація шкідливих речовин у повітрі на півночі півострова перевищила допустиму норму, у зв’язку з цим на два тижні зупинили роботу заводу «Кримський титан». Крім того, почалася евакуація дітей з Армянська в санаторії Криму.

             

залишити коментар: