завжди свіжі новини

Корупція

СБУ та РНБО «забули» внести у список санкцій фірму Дерипаски, яка працює в Україні і вивозить сировину в Росію – «Схеми»

У пропозиціях СБУ, на основі яких був сформований санкційний список, не виявилось дочірніх компаній зі складу «Об’єднаної компанії «Русал», яку контролює впливовий російський олігарх Олег Дерипаска і які вільно працюють в Україні і з Україною. Серед них – компанія, яка є власником ТОВ «Глухівський кар’єр кварцитів», що видобуває на Сумщині унікальний високочистий кварцит і вивозить у Росію. Про це йдеться в розслідуванні програми «Схеми: корупція в деталях» (спільний проект Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший») – «Надра на експорт».

У травні 2018 року до українського санкційного списку Рада національної безпеки і оборони за поданням Служби безпеки України внесла самого олігарха Олега Дерипаску і три пов’язані із ним компанії.

Зазначається, що до списку увійшли підприємства, які «протидіють Україні, забезпечують військову складову поставок у Збройні сили Російської Федерації». Зокрема, там зазначені: об’єднана компанія (ОК) «Российский алюминий» («РусАл»), а саме її московський офіс, а також кіпрські компанії олігарха Judson Trading Limited і Velbay Holdings Ltd.

Санкції накладено терміном на три роки. Але «Схеми» встановили, що впливовий російський олігарх і досі володіє в Україні майже десятком інших компаній, які реально працюють, але не потрапили під санкції.

Серед них – кіпрська United Company Rusal Silicon Limited, яка є власником ТОВ «Глухівський кар’єр кварцитів». Там видобувають унікальний кварцит – мінерал, з якого видобувають кремній. Не внесла СБУ до санкційного списку також нідерландську Emergofin B.V. – кінцевого бенефіціара United Company Rusal Silicon Limited.

Водночас Emergofin B.V. – одна із компаній, яка підозрюється Службою безпеки у «фактичному знищенні виробничих потужностей Запорізького алюмінієвого комбінату».

У 2006 році Олег Дерипаска разом з партнерами викупив контрольний пакет акцій Запорізького алюмінієвого комбінату – найбільшого в Україні виробника цього металу і конкурента компанії олігарха «Русал». Але вже через кілька років, за даними СБУ, нові власники поступово довели завод до повного банкрутства. За інформацією правоохоронців, звідти зрештою вивели гроші, вивезли обладнання, а Баницький кар’єр, який був частиною заводу, виділили в окреме підприємство. В 2011-му Україна повернула запорізький завод у державну власність, що спричинило судову тяганину, яка триває і досі.

Водночас саме Emergofin B.V. зараз залучена до судового позову Дерипаски, який виступає проти повернення акцій Запорізького алюмінієвого комбінату державі. Олігарх вирішив, що є постраждалою стороною у процесі повернення заводу Україні, і запросив компенсацію у майже 40 мільйонів доларів. Суди тривають досі.

У відповідь на запит «Схем» щодо причини такого вибіркового підходу до санкцій щодо компаній олігарха у РНБО відповіли, що «пропозиції щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) до О. Дерипаски та пов’язаних з ним юридичних осіб були винесені на розгляд РНБО Службою безпеки України».

У свою чергу, в СБУ журналістам так і не надали відповідь по суті, чому до санкційного списку не потрапили кілька дочірніх компаній, які належать російському олігархові. Але натомість там підкреслили, що Запорізький алюмінієвий завод і родовище кварцитів у Баничах – уже у власності держави.

your ads here!

залишити коментар: