завжди свіжі новини

Всі новини, Корупція, Політика, Україна

МЗС просить Мінськ не пускати до України іноземців, які не підпадають під винятки із заборони на в’їзд

Міністерство закордонних справ України звернулося до Білорусі з клопотанням не здійснювати оформлення на виїзд до України осіб, які не підпадають під категорію винятків із постанови уряду, що забороняє в’їзд на територію країни іноземців і осіб без громадянства у період із 28 серпня до 28 вересня 2020 року.

Відповідну заяву МЗС оприлюднило 15 вересня, зважаючи на те, що протягом останньої доби «на українсько-білоруській ділянці державного кордону фіксується прибуття груп іноземних громадян, які, попри обмеження в’їзду, намагаються потрапити в Україну для святкування Рош га-Шана».

«МЗС України наголошує, що особи, які не підпадають під категорію виключень із вищезгаданої заборони, не можуть бути пропущені на територію України. З метою запобігання незаконному проникненню в Україну груп іноземців, МЗС України звернулось до білоруської сторони з клопотанням не здійснювати оформлення на виїзд в Україну осіб, які не підпадають під категорію виключень. МЗС України звертається до усіх подорожуючих із наполегливим клопотанням поважати чинні правила у сфері прикордонного контролю і не допускати створення ускладнених ситуацій у пунктах пропуску через державний кордон», – йдеться в заяві.

У МЗС навели винятки, які дозволяють в’їзд іноземців до України протягом періоду, коли діє заборона. Це особи, які:

є одним із подружжя, батьками, дітьми, бабою або дідом громадянина України;
прибувають в Україну з метою навчання у закладах вищої освіти;
проходять військову службу у Збройних силах;
постійно або тимчасово проживають на території України та мають посвідку на постійне проживання або посвідку на тимчасове проживання;
визнані біженцями або особами, які потребують додаткового захисту;
мають дозвіл на застосування праці іноземців та осіб без громадянства;
є працівниками дипломатичних представництв та консульських установ іноземних держав, представництв офіційних міжнародних місій, організацій, акредитованих в Україні, та членів їх сімей;
є главами та членами офіційних делегацій іноземних держав, співробітниками міжнародних організацій, а також особами, які їх супроводжують, та в’їжджають в Україну на запрошення президента України, Верховної Ради України, Кабінету міністрів України, Офісу президента України, Міністерства закордонних справ;
є особами, які прибувають в Україну на запрошення Міністерства закордонних справ;
є водіями та/або членами екіпажу вантажних транспортних засобів, автобусів, що здійснюють регулярні перевезення, членами екіпажів повітряних, морських і річкових суден, членами поїзних і локомотивних бригад;
є інструкторами збройних сил держав – членів НАТО та держав – учасниць програми НАТО «Партнерство заради миру», які беруть участь у заходах з підготовки підрозділів Збройних сил або прибувають на запрошення Міністерства оборони;
є діячами культури, що прибувають на запрошення закладу культури разом з однією особою, що супроводжує кожного з них;
прибувають для участі в офіційних спортивних змаганнях, що проходять на території України, та супроводжуючих їх осіб;
є технічними спеціалістами, які прибувають в Україну на запрошення представників українських підприємств;
є особами, що здійснюють перевезення гемопоетичних стовбурових клітин для трансплантації;
прибувають на лікування до закладів охорони здоров’я України.

На білорусько-українському кордоні зранку 15 вересня перебували 690 хасидів, повідомив Офіс президента за підсумками розмови Володимира Зеленського з головою Державної прикордонної служби України Сергієм Дейнеком.

«Прогнозуємо прибуття до лінії кордону в Чернігівській області до тисячі осіб, Житомирській – до 700, Волинській – до 1,5 тисячі осіб. Очікуємо прибуття до міста Мінська трьох чартерів – близько 600 іноземців», – повідомив Дейнеко.

Для посилення прикриття білоруської ділянки залучені резерви Національної академії Державної прикордонної служби України та Сумського прикордонного загону.

В Україні до 28 вересня заборонений в’їзд іноземцям та особам без громадянства.
МВС України повідомляло, що Умань для святкування юдейського Нового року Рош га-Шана цього року відвідають три тисячі паломників – порівняно з 30-40 тисячами, які були в попередні роки. Це пов’язано з пандемією COVID-19. Святкування Рош га-Шана триватиме з 18 по 20 вересня.
14 вересня на білорусько-український кордон прибули кілька сотень хасидів, які намагалися потрапити на територію України. Голова Державної прикордонної служби України Сергій Дейнеко зустрівся з ними й попередив про відповідальність за несанкціонований перетин кордону.

             

залишити коментар: