завжди свіжі новини

Всі новини, Корупція, Політика, Україна

ООН закликає посилити захист шкіл на сході України

Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) закликає пришвидшити впровадження Декларації про безпеку шкіл в Україні у Міжнародний день захисту освіти від атак, який був запроваджений Генеральною асамблеєю ООН у 2020 році.

«Через конфлікт на сході, що триває вже сьомий рік, діти та вчителі в 3500 закладах освіти майже щодня стикаються з небезпеками, які загрожують їхньому життю і добробуту», – заявили в ЮНІСЕФ.

Там зазначили, що понад 750 шкіл і дитячих садків були пошкоджені або зруйновані з початку бойових дій на Донбасі. Багато інших закладів освіти були змушені зупиняти навчальний процес через посилення атак. Майже 400 тисяч дітей ходять до шкіл, розташованих поблизу лінії розмежування, де їхньому життю загрожують обстріли та міни.

В ООН заявили, що протягом попереднього навчального року зареєстрували 19 атак на школи. П’ять із них трапилися у квітні. Під час одного із інцидентів сімнадцятирічна дівчина отримала поранення осколками на шкільному подвір’ї.

При цьому за останні два роки кількість випадків, коли військові позиції розміщувалися менш як за кілометр від чинних закладів освіти, зросла порівняно з аналогічним періодом. Згідно з доповіддю СММ ОБСЄ , у 2019 році 36 закладів освіти по обидва боки від лінії зіткнення розташовувалися поблизу військових об’єктів.

У листопаді 2019 року Україна стала сотою країною, яка підписала Декларацію про безпеку шкіл і взяла на себе зобов’язання вжити конкретних заходів для захисту учнів, освітян та освітніх установ під час збройного конфлікту.

Експерти ЮНІСЕФ доходять висновку, що органи влади мають вжити таких заходів:

розробити механізм моніторингу та звітування про атаки на заклади освіти; 
здійснити оцінку ризиків, визначивши заклади освіти, які мають більший ризик потрапити під атаку або бути використаними у військових цілях;
забезпечити систему раннього попередження та протоколи безпеки для дітей і вчителів;
включати принципи та рекомендації Декларації про безпеку шкіл до підручників та навчальних посібників під час підготовки військовослужбовців;
інтегрувати підходи, чутливі до конфлікту, в освітні політики, навчальні програми та посібники.       

Збройний конфлікт на Донбасі триває від 2014 року після російської окупації Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці бойовиків. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці».

За даними ООН, від квітня 2014-го до 31 липня 2020 року внаслідок збройного конфлікту на Донбасі загинули від 13 100 до 13 300 людей.

your ads here!

залишити коментар: