завжди свіжі новини

Всі новини, Корупція, Політика, Україна

Арешт Суровікіна може свідчити про намір Путіна почистити армію від нелояльних до Кремля командувачів – ISW

Арешт генерала російської армії Сергія Суровікіна може свідчити про те, що Кремль має намір очистити міноборони РФ від осіб, які вважаються нелояльними. Про це йдеться в огляді американського Інституту вивчення війни (ISW).

«Якщо російська влада справді заарештувала Суровікіна, то Кремль, швидше за все, використає Суровікіна та його філії як «цапів відбувайлів», щоб публічно пояснити, чому російські військові та російські органи внутрішньої безпеки погано відреагували на заколот, і виправдати потенційну перебудову російського військового керівництва. ISW раніше повідомляв про помітну приналежність Суровікіна до «Вагнера» та його ймовірну підтримку ПВК, і що Суровікін є головним кандидатом на посаду «цапа відбувайла», незалежно від фактичного рівня підтримки, яку він надав бунтівникам», – кажуть аналітики.

Вони також припускають, що Кремль, імовірно, намагатиметься позбавити влади тих, хто міг симпатизувати заколоту.

В ISW, посилаючись на російських військових блогерів, кажуть, що «атмосфера підозри огорнула Генштаб РФ».

28 червня видання The Moscow Times із посиланням на джерела, близькі до Міноборони Росії, повідомило, що генерал Сергій Суровікін, командувач Повітряно-космічними військами Росії і заступник командувача російськими військами в Україні, – заарештований.Офіційного підтвердження цієї інформації немає.

Сам Суровікін востаннє з’являвся на публіці увечері 23 червня. Тоді він записав відеозвернення, в якому закликав бійців ПВК «Вагнер» зупинитися. Де він зараз – невідомо.

Видання The New York Times і Wall Street Journal 28 червня писали, посилаючись на джерела у розвідці США, що Суровікін міг знати про плани Євгена Пригожина виступити проти армійського керівництва. Про те, чи підтримував він сам заколот, джерела у розвідці не мають певної думки.

Суровікін – один із найбільш відомих російських генералів, восени він був призначений командувачем усього угруповання російських військ в Україні. З його іменем пов’язана кампанія з бомбардування українських енергетичних об’єктів, будівництво лінії укріплень на окупованих територіях і відступ військ РФ від Херсона й правобережжя Дніпра, який він назвав «непростим рішенням».

Згодом він став заступником командувача військового угруповання РФ в Україні.

Суровікіна активно хвалила більшість провоєнних блогерів. Голова ПВК «Вагнер» Євген Пригожин також відгукувався про нього схвально, протиставляючи іншим армійським начальникам.

 

             

залишити коментар: